Łyżwiarstwo

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Julcia

Post autor: Julcia »

Nasza para technicznie prezentuje się całkiem dobrze. Oczywiście nie ma co porównywać do Rosjan i Chińczyków, ale wypadli całkiem nieźle :) ciekawe co zaprezentują w programie dowolnym.
Czajori

Post autor: Czajori »

Wiecie co, Siudkowie podobno pracowali nad wyrazem artystycznym i wdziękiem właśnie... co zresztą było widać, szczególnie w tańcu Doroty, która musi bardzo uważać, szczególnie przy obrotach, bo jest dużo mniejsza od Mariusza i tym samym szybciej się obraca :) Nie powiem, żeby mnie zachwycił ich występ krótki, poza tym denerwują mnie tzw. "głupie błędy" :P
Zauważyliście, jak dobrze tanecznie są przygotowani Chińczycy?
Ladybirt

Post autor: Ladybirt »

zauważyłam :) Patrząc na nich zdałam sobie sprawe,z e łyżwiastwo figurowe to WIELKIE ryzyko i wymaga gigantycznego zaufania szczególnie ze strony partnerki. Podziwiam. chyle czoła.
Tranquility

Post autor: Tranquility »

ja myślę, że wymaga zaufania z obydwu stron... :]
a Chińczycy to już chyba norma... jak coś robią to muszę być najlepsi... ;)
Maron

Post autor: Maron »

mi przejazd Mariusza i Doroty bardzo sie podobał...! tylko szkoda że był nieco niedopracowany - mogliby nieco wyżej skakać (wiem że to jest trudne, ale oni już jeżdżą szmat czasu i takie rzeczy powinni mieć w małym palcu!!) i Siudek mógł niecowyżej wyrzucić małżonkę w górę (on wielkie byczysko, ona malutki gołąbeczek, jakby dał nieco więcej w to siły to by zaleciała heeen wysoko!!) :(

ten ich program był wcześniej pokazany na mistrzostwach europy - widziałam oba, o wiele lepiej im poszedł!! można powiedzieć że jak oglądałam ich, to przeżywałam niezłe emocje... :roll: trzymałam za nich kciuki :P - by tylko sie nie wywalili i nie popełnili błędu! ale niestety Mariusz prawie nie zaliczył lodowiska (pomijąc fakt że to właściwie nie była jego wina, tylko złej nawierzchni - widocznie jakieś dziury były w tym lodzie) normalnie słabo mi sie zrobiło :roll: :shock:

a mnie dziwi jeden fakt że co prawda są bardzo dobrzy, to jednak nie na tyle by mieć chociaż raz złoty (na czym kolwiek!!) - fakt, mają na koncie kilka medali, ale przecież są jedną z najstarszych par sportowych na zawodach (btw. mają doświadczenie) i powinni mieć conajmniej raz 1 miejsce (aż wstyd!!)

a tak wogóle to co z resztą naszych łyżwiarzy figurowych? jakoś nie widze ani solistów, ani solistek, ani par tanecznych! :?
Julcia

[quote:1fe78d9d42="Princess Maron"] mają na koncie kilka medali, ale przecież są jedną z najstarszych par sportowych na zawodach (btw. mają doświadczenie) i powinni mieć conajmniej raz 1 miejsce (aż wstyd!!)
[/quote:1fe78d9d42]

Przecież to oczywiste, że nie byli w stanie zdobyć żadnego złota ... Na większości poważnych i liczących się konkursach/zawodach występują Rosjanie, Chińczycy, (ew. Amerykanie), którzy prezentują znacznie wyższy poziom od Doroty i Mariusza ;)

Uważam, że teraz też powinniśmy być zadowoleni z zajmowanego przez Polaków miejsca. Przed naszymi są 3 pary rosyjskie i chińskie, para niemiecka i amerykańska. 3mam kciuki za program dowolny ;)
Maron

masz rację - kraje powyżej wymienione to pionieerzy w tego typu sportach (gimnastyka art. i sport., łyżwiarstwo figurowe). ALE POLACY NIE GORSI, MAJĄ TALENT ALE SĄ LENIWI!!

należy też wspomnieć że są mistrzostwa europy = a to sie równa mniejsza liczba konkurencji (zostają wtedy tylko byłe kraje ZSRR oraz dojczlandy) liczę na to żeby przynajmniej raz zdobyli to złoto!! :D

gorąco trzymam kciuki za naszych wszystkich sportowców!! (za Dorote i Mariusza szczególnie!! ;))
Julcia

[quote:c7eda0ef04="Princess Maron"]masz rację - kraje powyżej wymienione to pionieerzy w tego typu sportach (gimnastyka art. i sport., łyżwiarstwo figurowe). ALE POLACY NIE GORSI, MAJĄ TALENT ALE SĄ LENIWI!!

należy też wspomnieć że są mistrzostwa europy = a to sie równa mniejsza liczba konkurencji (zostają wtedy tylko byłe kraje ZSRR oraz dojczlandy) liczę na to żeby przynajmniej raz zdobyli to złoto!! :D

[/quote:c7eda0ef04]

Akurat ja nie uważam Polaków za leniwy naród, ale to nie jest miejsce żeby się nad tym rozwodzić.

A na ME występują właśnie ROSJANIE , więc mimo że jest mniejsza konkurencja (tylko teoretycznie) to złoto jest poza zasięgiem naszych Łyżwiaży :P
Maron

CICHO!! nie zrzędzić :P
Czajori

Post autor: Czajori »

Chciałam powiedzieć, że chyba Armageddon się zbliża, bo znowu zgadzam się z Princess Maron :D Przecież nasi łyżwiarze mają równie dobre warunki treningowe, jak ich rywale - Siudkowie trenują w Montrealu, z kanadyjskimi trenerami! Nie wszystko da się wytłumaczyć brakiem pieniędzy, brak osiągnięc sportowców nie jest winą braku sponsorów.
Zawsze zastanawia mnie, dlaczego nasi łyżwiarze są tak słabo przygotowani tanecznie. To, że uprawiają łyżwiarstwo, nie zwalnia ich z zajęć na sali baletowej!
ODPOWIEDZ