Opera na zamku - Szczecin.

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Obserwator

Post autor: Obserwator »

Odgrzebuję stary wątek po roku, ale dopiero teraz trafiłem na to Forum.
Nie jestem znawcą baletu, nawet zbyt często nie oglądam, ale generalnie interesuję się teatrem muzycznym więc staram się obserwować co się dzieje także w dziedzinie baletu w Polsce.
Wśród moich znajomych coraz częściej słyszę o tym balecie z Opery Szczecińskiej więc chyba miejsce to nabrało jakiegoś dynamizmu.
Szefem jest tam Karol Urbański co już samo w sobie o czymś świadczy, wiem, że pracują tam b. sprawni tancerze tyle, że głównie z za wschodniej granicy a chyba dobrze jest jak się spotykają w jednym miejscu różne szkoły.
Ostatnio pokazano tam specjalnie dla tego teatru napisany balet "Alicja w krainie czarów" (muzyka Przemysław Zych, choreografia Jacek Tyska) i podobno było to na bardzo wysokim, jak na krajowe warunki, poziomie.
W przyszłym sezonie choreografię ma stworzyć w Szczecinie Cathy Marston - związana z baletem ROH - więc skoro taka osoba zainteresowana jest tam pracą to poziom jest chyba obiecujący...Problemem jest, że Szczecin leży na uboczu i nie kojarzy się w Polsce z wysoką kulturą więc i rzadko można przeczytać coś w mediach krajowych. Ale czytałem jakąś recenzję przedstawienia baletowego z tego miasta w angielskim piśmie o balecie więc coś się zaczyna dziać.
Chętnie poczytałbym coś o tej "Alicji" jeśli ktoś z piszących tutaj widział to przedstawienie.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

obiecana relacja

http://www.naczubkachpalcow.pl/2015/06/16/alicja-po-drugiej-stronie-tanca/
mireczkuss

Post autor: mireczkuss »

świetny materiał, dziękuję za linka
ODPOWIEDZ