Czy można samemu uczyć/nauczyć się tańczyć?
-
Anna-Maria
Na tym właśnie polega minus uczenia się samodzielnie.
Trzeba też wziąć pod uwagę o jakim tańcu mówimy.
Ja zakładając ten temat, nie miałam na pewno na myśli klasyki. Broń Boże!
Chodziło mi o wszelkiego rodzaju inne tańce na które teraz jest pseudo-szał.
Nie każdy ma możliwość np. uczęszczania na zajęcia z tańca HH, ma za to pełno płyt dvd, filmików z Internetu i czasem jakiś kolega podpowie i pokaże co nie co.
I ok, i ten ktoś się uczy. Ma satysfkację, że chociaż próbuje i wierzy w siebie, mimo, że zdaje sobie sprawę, że byś może niektóre elementy robi źle, niecałkowicie, ale jakieś niedoskonałości występują.
Potem, jeśli znajdzie się okazja, do tego aby pokazać swoje umiejętności komuś, kto zna się na tym, będzie mu o wiele prościej skorygować dane błędy.
Trzeba też wziąć pod uwagę o jakim tańcu mówimy.
Ja zakładając ten temat, nie miałam na pewno na myśli klasyki. Broń Boże!
Chodziło mi o wszelkiego rodzaju inne tańce na które teraz jest pseudo-szał.
Nie każdy ma możliwość np. uczęszczania na zajęcia z tańca HH, ma za to pełno płyt dvd, filmików z Internetu i czasem jakiś kolega podpowie i pokaże co nie co.
I ok, i ten ktoś się uczy. Ma satysfkację, że chociaż próbuje i wierzy w siebie, mimo, że zdaje sobie sprawę, że byś może niektóre elementy robi źle, niecałkowicie, ale jakieś niedoskonałości występują.
Potem, jeśli znajdzie się okazja, do tego aby pokazać swoje umiejętności komuś, kto zna się na tym, będzie mu o wiele prościej skorygować dane błędy.
-
.:Odylia:.
Zgadzam sie ze stwierdzeniem na temat tzw zauczania sie błędów(zdarzaja sie takie nawyki ktorych potem nie sposob wyrzucic ze swojego "repertuaru") oraz ostatnim zdaniem Anny-Marii a do tego dodam,ze osobiscie nie wierze w CAŁKOWITE taneczne "samouctwo",wierze natomiast ze mozna dana technike w sobie odkryc,pracowac nad nia i predzej czy pozniej pokazac komus kompetentnemu kto dalej poprowadzi i byc moze doprowadzi do mistrzostwa
-
Anna-Maria
-
GwiazdkaNadia
[quote:7834f4ac85="Nena"]klasyka, taniec towarzyski itp. - nie. ale hip hop czy breakdance jak najbardziej![/quote:7834f4ac85]
Podpisuję się pod tym. :wink:
Chociaż myślę, że nie każdy byłby w stanie sam nauczyć się dobrze tańczyć. Nawet pomijając takie sprawy jak poczucie rytmu, koordynacja ciała, itp., to wydaje mi się, że do tego potrzeba niesamowicie dużo samozaparcia i wyważonej samokrytyki i to, przynajmniej dla mnie, jest najtrudniejsze.
[b:7834f4ac85]GwiazdkaNadia[/b:7834f4ac85] "na własną odpowiedzialność" to możesz zrobić wszystko. Ale inna sprawa czy będzie to rozsądne... Ja tam bym Ci odradzała.
Podpisuję się pod tym. :wink:
Chociaż myślę, że nie każdy byłby w stanie sam nauczyć się dobrze tańczyć. Nawet pomijając takie sprawy jak poczucie rytmu, koordynacja ciała, itp., to wydaje mi się, że do tego potrzeba niesamowicie dużo samozaparcia i wyważonej samokrytyki i to, przynajmniej dla mnie, jest najtrudniejsze.
[b:7834f4ac85]GwiazdkaNadia[/b:7834f4ac85] "na własną odpowiedzialność" to możesz zrobić wszystko. Ale inna sprawa czy będzie to rozsądne... Ja tam bym Ci odradzała.