Dla Amatorów

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Father

Post autor: Father »

To chyba jest ekschibicjonizm( że to mówie) i odchyłka. Ja robię piruety na odłamanej łyżce( w garażu).
Na razie wyszło mi 2,5 obr.
fijoletowa

Post autor: fijoletowa »

jakoś średnio potrafie sobie wyobrazić... na czym?
Father

Jak wiesz to powiedz. Uważam, że jest to najlepsze ćwiczenie na piruety.
GwiazdkaNadia

Post autor: GwiazdkaNadia »

Wyjaśnij do końca tą łyżkę. Stajesz na niej na półpalcach i się obracasz? W sumie działa jak czubek pointy;)
Maron

Post autor: Maron »

nie mam czasu tłumaczyć jak to wygląda xd
ale naprawdę kręcenie na łyżkach pomaga :D
pluszak

Post autor: pluszak »

[quote:c45dae87cc="Father"]To chyba jest ekschibicjonizm( że to mówie) i odchyłka. Ja robię piruety na odłamanej łyżce( w garażu).
Na razie wyszło mi 2,5 obr.[/quote:c45dae87cc]

gratki :-)

heh, musze tez spróbować, ale wpierw musze garaż znaleźć :D

a dumnym można nie tylko być z faktu stawania na pointach, robienia piruetów, ale nawet z samego faktu posiadania point, nawet jeśli leżą sobie na pólce :)
Father

Wg. mnie łyżka nie zastąpi pointów ponieważ stoi sie na całej stopie z lekkim uniesieniem pięty. Jest to odpowiednik typowego piruetu łyżwiarskiego. Piruet na łyżce jest trudny ponieważ jest stała oś obrotu i niewielka płaszczyzna pkt-u podparcia. Uważam, że najłatwiejszy jest piruet łyzwiarski ponieważ jest możliwość zmiany pkt podparcia podczas jego trwania a to ułatwia utrzymanie równowagi. Podziwiam tancerzy którzy nieprzerwanie potrafią wykonywac piruety na pointach bo wiem iż jest to trudniejsze niż na łyżwach.
Acha! Fioletowa i Gwiazdko. Należy odłamać rączkę od łyżki, stanąć (w obuwiu) na spunce (wypukłym na dół) w najbardziej wypukłym miejscu na stopie i jazda!
Agnes

Post autor: Agnes »

No i zaintrygowaliście mnie tą łyżką. Chyba też zacznę próbować. Może nawet się nie zabiję jak dobrze pójdzie:D
VisVersa

Post autor: VisVersa »

[size=9:d05d8dc267]osie obrotu, punkty podparcia... jak ja lubię posty Fathera za to, że do każdego tematu -może stwierdzenie na wyrost, ale do wielu tematów na pewno- wnosi czysto techniczny punkt widzenia :)[/size:d05d8dc267]
Father

Język techniki wyklucza emocje a ja nieczęsto lubię je okazywać. :sad:
ODPOWIEDZ