rozgrzewka....ile powinna trwać? Proszę pomóżcie!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
gonia

Post autor: gonia »

ja jakoś mam tak, ze czuję, keidy się rozgrzałam. zwykle wystarczy trochę ćwiczeń 'przy drążku' i kilka minut improwizacji i jest ok.
Joanna

Post autor: Joanna »

Co to jest bieg poziomy?
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Hhmm, w związku z tym że nie dysponuję żadnym zdjęciem, postaram się opisać, choć obawiam się efektu :) Pozycją wyjściową do biegu poziomego jest pozycja deski (takiej jakby pompki w górze), kiedy zaczyna się "biec poziomo" odrywa się stopy i na zmianę podciąga nogi, zgięte maksymalnie, do klatki piersiowej. Oczywiście przyciąga je się wyłącznie siłą mięśni nóg i dzięki odbiciu, ręce cały czas pozostają na podłodze podpierając ciało. Trzeba pamiętać, aby ani nie ślizgać stóp po podłodze, ani nie wyrzucać bioder w górę przy każdej zmianie nogi. Ciało cały czas jest utrzymane na jednym poziomie (albo w poziomie ;) ). W gruncie rzeczy to chyba dość popularne ćwiczenie, nie wiem, czy użyłam właściwej nazwy, ale z taką właśnie się spotkałam.
Joanna

Post autor: Joanna »

To ja juz wiem jakie to cwiczenie, tez je kiedys mialam w ramach rozgrzewki. Dodam, ze jest bardzo dobre. Oprocz nog dziala ten na brzuch, i ogolnie to jedno z lepszych cwiczen dynamicznych - przynajmniej na mnie zawsze dobrze dzialalo :)
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Tak bardzo dobre, a przy okazji wykańczające :) Pamiętam, że gdy byłam kompletnie początkująca, myslałam, że umrę przy jego wykonywaniu.
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

a czego absolutnie należy UNIKAĆ podczas rozgrzewki?
nathaliye

Post autor: nathaliye »

tego żeby nie wykonywać zbyt forsownych ćwiczeń przed dostatecznym rozgrzaniem ciała
ODPOWIEDZ