za dużo topiców o pointach w praktyce!!!

Pytania i sugestie dotyczące działania Forum; porady techniczne (np. jak zamieścić emblemat).
NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW PROSIMY O ZAPOZNANIE SIĘ Z REGULAMINEM FORUM!
Czajori

Post autor: Czajori »

Skonsultowaliśmy sprawę i powstanie jednak osobny, nowy wątek dotyczący kupowania pierwszych point. Jesteśmy w trakcie opracowywania informacji, które będą w nim zawarte, oraz tego, jak dokładnie ma działać. Reszta wątków zostaje ze wspomnianych wyżej powodów. Będziemy informować na bieżąco ;)
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:bba42b88d2="aankaa_baletnica=)"]Ja w którymś wątku napisalam moje doświadczenia z różnymi pointami, jakie wole itp. A potem zaczynam czytac następny wątek i nasuwa się pomysl żeby napisac to samo... A nie da się jakoś polączyc dwóch wątków??[/quote:bba42b88d2]

[b:bba42b88d2]A teraz zastanow sie (i powinien to zrobic kazdy, kto pisze post), czy Twoj post jest faktycznie odpowiedzia na pytanie zadane w temacie.[/b:bba42b88d2]

Jesli ktos pyta "Sansha czy Grishko" to oczekuje prostej odpowiedzi, z prostym uzasadnieniem. A nie calym rozwlekaniem sie (nie) na temat "bo ja mialam takie i takie pointy, ktore rozrabialam tyle i tyle, a w ogole to mialam jeszcze inne pointy, a moje pierwsze pointy to byly warszawskie, a oprocz tego to jeszcze mialam baletki..."

I bylaby jasna srawa, konkretny watek - konkretna odpowiedz, a tak mamy kilometrowce zupelnie nie na temat.
Np. z calym szacunkiem, ale mnie trafia, jak w piatym z kolei watku czytam o tym, ze ktos ma pointy takie i takie, i to sa jego pierwsze pointy, i rozrabia je tyle i tyle. Juz pomijajac, ze znam to na pamiec, to co to kogo interesuje? :x Raz mozna napisac, jesli akurat o tym jest topik ("podzielcie sie swoim doswiadczeniem"), ale dalej to juz przesada.

Na koniec drobna uwaga, powyzszy przyklad dotyczy wielu osob, nie zapisuje skrzetnie co kto gdzie napisal, wiec Ankaa nie bierz tego personalnie - pisze ogolnie, akurat Twoj post mi posluzyl na punkt wyjscia. Bo wiecej osob ma podobnie (ze ma ochote pisac w roznych watkach to samo).
Maron

Post autor: Maron »

Joanno nie rozumiem ciebie. przecież wywód "ja mam te pointy (np. novice) i te pointy (np. recital), tamte i tamte tyle rozrabiałam i według mnie sansha/grishko jest lepsza/lepsze" jest tak naprawde na temat, ale nie w tym problem! problemem jest że tych wątków na temat co jest lepsze a co gorsze jest poprostu [b:3faa7d143c]ZA DUŻO![/b:3faa7d143c]
Joanna

Princess, wlasnie rzecz w tym, ze takie posty czesto nie sa na temat. Poza tym nie wzielas mojego przykladu calosciowo, a jedynie wyrwany kontekst - w tym samym cytacie bylo dalej: [i:9b7d8234a7]"a w ogole to mialam jeszcze inne pointy, a moje pierwsze pointy to byly warszawskie, a oprocz tego to jeszcze mialam baletki..."[/i:9b7d8234a7]. I jak to sie ma do tematu?

Poza tym jest roznica, jesli sie komus odpowiada:
"ta i ta firma point jest lepsza, bo...", albo
"masz taka stope, ze najlepsze bylyby te i te...", albo
"grishko sa takie i takie, a sanshe za to maja to i to", [u:9b7d8234a7]niz:[/u:9b7d8234a7]
"ja mialam takie pointy i je rozrabialam trzy miesiace, i na moje stopy sa dobre" (szczegolnie ta ostatnia czesc zdania jest bardzo konstruktywna dla osoby zakladajacej watek :? ), po czym informacjaca o tych trzech miesiacach jest powtarzana w kolejnych pieciu watkach, i to czasami nie raz!

A wystarczyloby pare konkretnych odpowiedzi w temacie i juz topic is done. Kazby by wiedzial gdzie co znalezc, itd.
Faktycznie - jesli potraktuje sie te wszystkie watki jako ogolne zbiorowisko postow o pointach, to jest ich za duzo. Ale gdyby je potraktowac faktycznie zgodnie z ich tematem, to kazdy jest troche inny.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

a różnych innych wątków o pointach będzie dalej przybywać.. bo forum się rozrasta.
Moim zdaniem to bardzo dobrze, ze powstało kilka różnych tematów o pointach, każdy dotyczy innego problemu i w kazdym z nich trzeba odpowiadac dokladnie do pytania zadanego w pierwszym poscie.
no bo gdybysmy wszystko chcieli miec w temacie "pointy" to nie dosc, ze trudno by sie bylo w tym polapac(a temat rozroslby sie na ho, ho i jeszcze wiecej stron) to pytania ciagle by sie powielaly, bo albo ktos "nie moze znalezc", albo nie wiedzial, ze o tym napisane zostalo wczesniej, zalozmy.. jakies 16stron.
A tak to każdy widzi wątek z problemem, który go akurat trapi, wchodzi i widzi odpowiedz.
a ten watek "jestem za stary/stara" jak widac, nie spelnia swojej roli, bo i tak powstaja nowe tematy o tym samym.
ale to juz nie bardzo pasuje do reszty.
Joanna

Watek 'jestem za stara' zaczyna spelniac swoja role, sa tam jakies posty. Moim zdaniem trzeba by wykreslic z jego nazwy "tematy typu" - mnie to zawsze sugeruje, ze jest to watek organizacyjny o tym, co robic z takimi tematami, i tam nie wchodze, bo zapominam ze w nim chodzi o co innego.

A wracajac do point, to wlasnie mnie o to chodzi, co Kasia mowi, ja moze zawile pisze, ale w skrocie to jest mniej wiecej tak :)

konkretne pytanie (watek) - konkretne odpowiedzi

Bo faktycznie rudno sie przebijac przez 20 stron jednego tematu, zeby znalezc byc moze (bo wcale nie jest powiedziane, ze sie znajdzie) jedno info. Wysiada sie srednio po jakichs 7 stronach.
Takie tematy tez sa ok, na ogolniejsze opinie, dyskusje itp. Ale jak ktos ma konkretny problem, np. ktore pointy wybrac, to jest inna sprawa.

ja bym zostawila wszystko tak, jak jest, a jedynie z jakims apelem, by nie pisac o tym samym co wszedzie, tylko konkretnie na zadane w topicu pytanie.
a jesli chodzi o temat "jestem za stary/ra" to zeby ktos tam sie w ogole odezwal, najpierw musial zalozyc nowy watek, a ja musialam podac mu kolejna sterte linkow z zaznaczeniem na wlasnie ten watek, bo w nim powienien przedstawic swoj problem.
Joanna

Imho teraz juz zostawic nie bardzo mozna, troche porzadku przydaloby sie zrobic, chociaz to juz decyzja moderatorow dzialow.

Mnie bardziej chodzilo o zwrocenie uwagi, ze to niekoniecznie kwestia ilosci watkow powoduje balagan (tak jak to napisalam Aankaa), ale raczej trzeba sie zastanowic - rowniez na przyszlosc - nad trescia pisanych postow.

Dobrym pomyslem jest opracowanie nowego tematu z informacjami, jak dopasowac pointy.

Kasiu, a jesli chodzi o watek 'jestem za stara', to masz jakis lepszy pomysl na rozwiazanie sytuacji? Uwazam, ze pomysl sisi jest dobry, nie idealny na pewno, ale lepszego nikt nie znalazl.

Ale ja nie przeczę, że pomysł jest zły, tylko ludzie, którzy z niego nie korzystają...
;)
najlepszym wyjsciem bylo by chyba umiescic nadruk na stronie glownej typu "JESLI JESTES STARY BADZ ZA STARA I NIE WIESZ CO ROBIC, WEJDZ TUTAJ"
;)
Maron

Post autor: Maron »

po pierwsze: czy ja mówię że wszystko ma być w jednym temacie o pointach? powtarzam juz chyba trzeci lub czwarty raz że wystarczy założyć JEDEN wątek o doborze point i jeden taki wystarczy!!

tak samo wystarczy jeden wątek o ćwiczeniach na podbicie, jeden wątek o robieniu się halluksów, jeden temat o złamanych pointach, jeden temat o facetach w pointach, jeden temat o zaklejaniu czubków, jeden temat o troczkach.

po drugie: jak widać człowiek robiący temat "sansha czy grishko" widocznie nie wie że w polsce są jeszcze inne pointy [z blocha?] dlatego pyta się tylko o te dwie firmy. dlatego mowa jest także o innych pointach.

jak już temat będzie rostrzygnięty to wystarczy go po prostu USUNĄĆ.

forum to nie czarna dziura na potok słów tylko serwer - jak już kiedyś mówiłam.

po trzecie: kasiu zauważ że to narazie JEDNA osoba zapytała się o swoje szanse w balecie więc nie ma jeszcze o czym sądzić... :roll:
ODPOWIEDZ