Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
[quote:0bce21198c="Kasia G"] :? "Rond de jambe - noga uniesiona do góry, kolana zgięte, stopa wykonuje kolisty ruch w powietrzu."[/quote:0bce21198c]
Najbardziej to intryguje mnie ta wykonująca kuliste ruchy stopa hmmm...
Albo
Arabesque - poza taneczna polegajšca na wycišgnięciu do tyłu uniesionej jednej nogi oraz pochyleniu tułowia do przodu.
Pochyleniu tułowia do przodu a mnie uczą żeby nie pochylać korpusu.....czyżby cos ze mną nie tak :>
Ktos kiedys podawał link do słownika baletowego, chyba na wikipedi, albo to był trubadur czy cos takiego!chyba kasia g, kasiu czy pamietasz jeszcze? był zdecydowanie dusho lepszy i obszerniejszy
to było to: http://www.trubadur.pl/Indeks/ABC_baletomana.html
(o dziwo nie podawałam tego ja, choc to mój słownik - a wszystko jakos tak wypłynęło offtopikowo w wątku "Dlaczego dopiero od czwartej klasy")
Jezli ktos potrzebowalby ksero "Krotkiego zarysu tańca i baletu" Turskiej to sluze (z tym, ze ksiazka jest dosyc gruba i bylby problem z kserowaniem jej calej, ale jakies konkretne fragmenty to jak najbardziej).
Witam, zdaję w tym roku maturkę z wiedzy o tańcu. Nie uczyłem się w żadnej szkole z tym związanej. Mam małą prośbę, bo pewnie będziecie więcej wiedzieli o tym niż ja, czy możecie mi trochę materiałów na to wrzucić? A głównie chodziłoby mi o informacje na temat choreografów, tancerzy i dzieł tanecznych, bo mam z tego wiedzę ale cały czas odnoszę wrażęnie, ze to za mało. Pozdrawiam. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. PS. Najbardziej to mi by zależało na charakterystyce dzieł tanecznych