ZAMIESZCZANIE ZDJĘĆ (avatary, zagadki, filmy etc.)
ja myślę że 130x130 i ograniczenie rozmiaru do 6 kb to lekka przesada, zresztą sam imageshack zmniejsza zdjęcia do 150px [chyba że się weźmie na "avatar" ale to wtedy już w ogóle jest małe] i lepszej jakości zdjęcia do więcej kb niż 6.
jakoś ja sama mam narazie 150px wszerz avatar i chyba aż tak dyrastycznie nie deformuje on okna [szerokością wręcz idealnie pasuje akurat]. i chociaż nie ma 6 kb, to wydaje wydaje mi się że ok. 15 kb, lepszej jakości avatar aż tak nie zamuli forum...
nie popadajmy aż w taki minimalizm i reżim...
chciałam wstawić dwa avatary ale czepiało się że jest za duży [11 kb przy 150x105px]...
jakoś ja sama mam narazie 150px wszerz avatar i chyba aż tak dyrastycznie nie deformuje on okna [szerokością wręcz idealnie pasuje akurat]. i chociaż nie ma 6 kb, to wydaje wydaje mi się że ok. 15 kb, lepszej jakości avatar aż tak nie zamuli forum...
nie popadajmy aż w taki minimalizm i reżim...
chciałam wstawić dwa avatary ale czepiało się że jest za duży [11 kb przy 150x105px]...
-
aankaa_baletnica=)
Twoj Anko ma 159 szerokosci.
Moim zdaniem dobrze widac na mniejszych, a przeciez nie chodzi o to, aby czytajac watek widziec tylko avy, to co pieszmy jest chyba wazniejsze niz obrazek. A bez sensu wydaje mi sie sytuacja, kiedy glownie widac duzy av czy wielka sygnature, przy jednym malym zdaniu.
Reasumujac, raczej martwila bym sie zawartoscia merytoryczna pisanych postow, niz roznica wysokosci ava o 20 pikseli ;)
Moim zdaniem dobrze widac na mniejszych, a przeciez nie chodzi o to, aby czytajac watek widziec tylko avy, to co pieszmy jest chyba wazniejsze niz obrazek. A bez sensu wydaje mi sie sytuacja, kiedy glownie widac duzy av czy wielka sygnature, przy jednym malym zdaniu.
Reasumujac, raczej martwila bym sie zawartoscia merytoryczna pisanych postow, niz roznica wysokosci ava o 20 pikseli ;)
Tak, juz zmienilam rozmiar na 10 kB. Wydaje mi sie, ze to powinno wystarczyc - sprawdzilam wlasnie rozmar niektorych avatarow na forum i wiekszosc sie miesci w tej wielkosci. Faktycznie 6 to bylo troche za malo, zwlaszcza ze teraz wiele avatarow (sprzed 'liftingu') o dobrej wysokosci, ma romiar wlasnie w granicach 6-10 kB.
przepraszam, może to już było omawiane, ale... mój stary avatar był 150x112 ['thumbail']. teraz chciałam wstawić nowy, i wyskakuje mi, że maksymalny rozmiar to 130x130... :( pozostaje mi więc tylko maciupki 'avatar', na którym prawie nic nie widać...
czy nie dałoby się powrócić do wersji, w której można było wstawiać 'thumbail'?
np. Cheryl wstawiła na oko 'thumbail', a mi się już nie chce wstawić...
czy nie dałoby się powrócić do wersji, w której można było wstawiać 'thumbail'?
np. Cheryl wstawiła na oko 'thumbail', a mi się już nie chce wstawić...
Należy po prostu zmniejszyć samodzielnie zdjęcie do maksymalnego akceptowalnego rozmiaru. Czyli tak aby większy wymiar nie przekraczał 130 px.
Tak spreparowany obrazek umieścić jako awatar i już.
Patrz awatar Olimpii - zdaje się być olbrzymi. A idealnie mieści się w ramach przyjętych na forum.
Torin
p.s.
w razie problemów ze zmniejszeniem obrazka wyjściowego należy promiennie uśmiechnąć się do jakiegoś wiedzącego a znajomego "szpeca" graficzno/komputerowego który niewątpliwie będzie uszczęśliwiony mogąc pomóc !!
Tak spreparowany obrazek umieścić jako awatar i już.
Patrz awatar Olimpii - zdaje się być olbrzymi. A idealnie mieści się w ramach przyjętych na forum.
Torin
p.s.
w razie problemów ze zmniejszeniem obrazka wyjściowego należy promiennie uśmiechnąć się do jakiegoś wiedzącego a znajomego "szpeca" graficzno/komputerowego który niewątpliwie będzie uszczęśliwiony mogąc pomóc !!