Akompaniator czy magnetofon?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Gość

Post autor: Gość »

Ja chyba wolę żywych akompaniatorów, chociaz zdarzają się tez genialne kasety.
nutriaa

Post autor: nutriaa »

No to u mnie jest pani akompaniatorka lub pan akompaniator, który wraz z nauczycielem próbowali wbić do mojej biednej głowy, ze w muzyce naprawdę jest coś takiego jak rytm - nie dałam się jednak i dalej go nie słyszę :wink:
A tak ogólnie to jakoś średnio sobie wyobrażam lekcję bez osoby brzdąkającej na sprzęcie grającym - jakoś nie ten nastrój 8)
klara

Post autor: klara »

U nas akompaniator, a muzyka z magnetofonu tylko przy wariacjach, wiec chyba tak normalnie jak u innych
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

akompaniator, acz zależy jaki. niektórzy potrafią grać jedną melodię do wszystkich ćwiczeń, a niektórym zależy na ubarwieniu lekcji kawałkami z różnych baletów etc. płytę lubię, bo ta muzyka jest jakaś taka..."lekcyjna" :wink: a do prób no to już tylko z nagrania.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:0d8720c996="nutriaa"]No to u mnie jest pani akompaniatorka lub pan akompaniator, który wraz z nauczycielem próbowali wbić do mojej biednej głowy, ze w muzyce naprawdę jest coś takiego jak rytm - nie dałam się jednak i dalej go nie słyszę :wink:
A tak ogólnie to jakoś średnio sobie wyobrażam lekcję bez osoby brzdąkającej na sprzęcie grającym - jakoś nie ten nastrój 8)[/quote:0d8720c996]

A naprawdę jest - wiem, bo sama mam z tym problem ;)
I też długo nie wierzyłam, że jest, ale teraz czasami nawet udaje mi się go usłyszeć ;)
To chyba przez te wrzaski w rytmie akompaniamentu heh :twisted:

Lekcję klasyki faktycznie trudno sobie wyobrazic bez akompaniatora, ale w innych rodzajach tańca w większości przypadków pracuje się przy muzyce odtwarzanej. Chociaż zdarza się, że ktoś na lekcji współczesnego brzdąka coś na jakimś instrumencie czy coś, ale to raczej na warsztatach - w sumie to ciekawe doświadczenie, a już improwizacja do muzyki granej na żywo to jest totalny odjazd, [size=9:0d8720c996]coś o tym wiem[/size:0d8720c996] ;))
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

TOTALNY odjazd, to jest do lekcji na ciszy. bez liczenia, bez niczego.
(drugi totalny odjazd to lekcja z zamknietymi oczyma, ale to temat na inny temat :wink: )
..Safona..

Post autor: ..Safona.. »

U minie jest twóch pianistów jeden świetny drugi beznadziejny, a na dodatkowych lekcjach to nauczyciel odlicza, kilka razy zdażylo mi się cwiczyc do muzyki z magnetofonu i zdecydowanie wole lekcje z akompaniatorem
uleczka

Post autor: uleczka »

Najgorsze sa próby z orkiestra zani muzycy dopasuja tempo takie które było idealne dla tancerzy na scenie, zawsze mnie to denerwowało, po 10 razy zaczynac ten sam układ na scenie zeby sie dograc
mirrorball

Post autor: mirrorball »

bywają muzycy którzy się z tancerzami nie bardzo liczą ;) (vide:nasza kapela która gra jak jej się podoba i tu weź się człowieku wyrób :P )

kiedy mamy klasykę (a mamy ;) )zawsze jest akompaniator. Zresztą, na wszystkich zajęciach jest akompaniator.

pozdrawiam
m.
raisa

Post autor: raisa »

My mamy, niestety (sama nie wiem czemu niestety) magnetofon i ćwiczymy do muzyki z płyty.
ODPOWIEDZ