Czajkowski - muzyka

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Adagia... Taniec gości <nie wiem czemu>... CHIŃSKI <naprawdę bardzo mi się podoba> ;)
Rotbart

Post autor: Rotbart »

Zakrzyknę za Bajaderką, że wszystko! :) Ale chciałym wyróżnić ,,Pas de deux" i ,,Walc śnieżynek" z "Dziadka" :)
Tranquility

Post autor: Tranquility »

ach, jak ja lubię Piotra... :)

a co szczególnie...? Chyba muzykę (fragmenty) z "Jeziora..." :D
Gość

Post autor: Gość »

Niedawno pojawiła się kolejna część kolekcji - [url=http://serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,69845,3127890.html]Siergiej Prokofiew[/url], m.in. z fragmentami "Romea i Julii"
Kasia G

Post autor: Kasia G »

wróćmy do mistrza Piotra - co powiecie o Serenadzie C-dur? Dawniej wydawało mi się ze nie ma piękniejszej muzyki (i nadal gdy słucham jej na żywo rozkoszuje sie nią), ale dziś, gdy pojawia sie w niedługim czasie w balecie Czajkowski Ejfmana, Anna karenina Ejfmana, w jeszcze jakimś balecie oraz oczywiście w Serenadzie balanchine'a (on był pierwszy 8) ) to troszke mnie juz mdli - zwłaszcza przy walcu.
Znacie moze jeszcze inne choreografie do Serenady Czajkowskiego?
tomasz czyz

Post autor: tomasz czyz »

ale serenada jest taka dostojnie smutna
T
Kasia G

Post autor: Kasia G »

jest, ale tylko pierwsza i trzecia częśc, a jest jeszcze pięęęęękny, ale strasznie "obgrany" walc. Zdaje się ze mysha mogłaby tu wtrącić dwa słowa ? ;)
girl interrupted

Post autor: girl interrupted »

No to ja powtórze juz za innymi, że najbardziej lubię "Dziadka do orzechów", od jakiegos czasu -tzn od kiedy dostałam płyte od propagatora muzyki klasycznej w moim życiu:) słucham namiętnie "Śpiącej królewny" . "Pas des deux" jest według mnie niesamowicie piękne ale czasem reaguje na nie zbyt mocną melancholią.
NaFFa

Post autor: NaFFa »

ogolnie uwielbiam wszstko ale gdybym miala wybierac t chyba DZIADEK DO ORZECHÓW :) pozdrawiam
ramak

Post autor: ramak »

to ja nieśmiało

Żonka zaczęła zbierać własnie te płytki z wyborczej gdzie na dzień dobry Chopin. No posłuchałem. Ale od momentu Czajkowskiego wtopiłem. Nie znam się kompletnie na muzyce i jako człowiek nowych technologii wiem tylko co mam wbić na pilocie to powiem tak. Z tej płytki z wyborczej kawałek numer 13 i 14 :) 14 wymiata :)
ODPOWIEDZ