jak uzyskać półpalce w pointach?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

pointy sa twarde, a nie plastyczne i dlatego niegdy nie bedziesz w nich miala tak idealnych polpalcow jak w baletkach.
nie wyrabiaj wiec za bardzo, bo beda za miekkie i bedziesz musiala kupowac nowe...
;)
Kasiek

Post autor: Kasiek »

A ja mam takie pytanko,bo zawsze gdy przyjdą nowe pointy do domu z elite to chce od razu mieć półpalce.. I jak ,albo inaczej w którym miejscu najlepiej je rozrobić ręcznie?

Czy sposób z parą wodną jest dobry?

mam Grishko 2007 pro flex... może by to pomogło gdyby podeszwy były klejone a nie szyte...Ciekawe,czy to może od tego zależy.. bo miałam kiedyś Sanshe Ovation bez 3/4 ;p i pomagało,kiedy trzymałam podeszwę nad parą...
arizona

Post autor: arizona »

kiedy sama nie jestem w stanie otrzymać dogodnej pozycji półpalce, biorę spryskiwacz z wodą i mając ubrane pointy, spryskuję w miejscu gdzie robi się zgięcie i jakoś działa :)
w.

Post autor: w. »

Wybaczcie pytanie, ale w jakim celu stosuje się pozycję półpalce w pointach? :)
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

hmmm...zeby np. na nie wejść..:)?
w.

oj, to widocznie ja czegoś nie zrozumiałam albo mam za małą wyobraźnię/ wiedzę xD
(bo mimo, że widziałam jak się uczy stawać en pointe to nie za bardzo to rozumiem, w kwestii półpalców ^^")
inaenka

Post autor: inaenka »

Po co przy chodzeniu używa się stóp? :P
A w baletkach po co stosuje się półpalce? No tańczy się również na półpalcach. Widziałaś kiedyś, żeby tancerka w ogóle nie schodziła z pozycji en pointe? To niemożliwe. Rany, to niezwykłe - tak oczywista rzecz jest aż trudna do wytłumaczenia :)
w.

ależ w baletkach wiem, że tańczy się na półpalcach, ale chodzi mi o pointy! :)

Czajori napisała "Wytłumaczcie mi, co mam zrobić, żeby sensownie osiagnąć pozycję "półpalce" w pointach." i o to pytam (mniej więcej).
Lienka

Post autor: Lienka »

Z mojej teoretycznej wiedzy na ten temat wynika, że Czajori chodziło o to, że pointy na początku są twarde i wymagają wyrobienia, bo nie od razu można w nich spokojnie na półpalcach stanąć i pyta w jaki sposób je wyrobić.
inaenka

Post autor: inaenka »

Haha, no tak, wlasnie o to chodzi. Nie tylko Czajori. Cały ten temat jest poświęcony rozrabianiu point dla pozycji polpalce :)
ODPOWIEDZ