pointy sa twarde, a nie plastyczne i dlatego niegdy nie bedziesz w nich miala tak idealnych polpalcow jak w baletkach.
nie wyrabiaj wiec za bardzo, bo beda za miekkie i bedziesz musiala kupowac nowe...
;)
A ja mam takie pytanko,bo zawsze gdy przyjdą nowe pointy do domu z elite to chce od razu mieć półpalce.. I jak ,albo inaczej w którym miejscu najlepiej je rozrobić ręcznie?
Czy sposób z parą wodną jest dobry?
mam Grishko 2007 pro flex... może by to pomogło gdyby podeszwy były klejone a nie szyte...Ciekawe,czy to może od tego zależy.. bo miałam kiedyś Sanshe Ovation bez 3/4 ;p i pomagało,kiedy trzymałam podeszwę nad parą...
kiedy sama nie jestem w stanie otrzymać dogodnej pozycji półpalce, biorę spryskiwacz z wodą i mając ubrane pointy, spryskuję w miejscu gdzie robi się zgięcie i jakoś działa
oj, to widocznie ja czegoś nie zrozumiałam albo mam za małą wyobraźnię/ wiedzę xD
(bo mimo, że widziałam jak się uczy stawać en pointe to nie za bardzo to rozumiem, w kwestii półpalców ^^")
Po co przy chodzeniu używa się stóp?
A w baletkach po co stosuje się półpalce? No tańczy się również na półpalcach. Widziałaś kiedyś, żeby tancerka w ogóle nie schodziła z pozycji en pointe? To niemożliwe. Rany, to niezwykłe - tak oczywista rzecz jest aż trudna do wytłumaczenia
Z mojej teoretycznej wiedzy na ten temat wynika, że Czajori chodziło o to, że pointy na początku są twarde i wymagają wyrobienia, bo nie od razu można w nich spokojnie na półpalcach stanąć i pyta w jaki sposób je wyrobić.