filmowanie (nagrania) baletowe w Polsce

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

[quote:1082c088d9="Gość"]Spektakle w TW są chyba filmowane - nie wiem, czy wszystkie, ale juz kilka razy (na próbie generalnej lub na samym spektaklu) widziałam kamerzystę.[/quote:1082c088d9]

tak, spektakle sa filmowane, ale to jest kamera video, czyli gorsza jakość, po drugie jest to tylko jedna kamera - czyli gorsza jakośc, po trzecie pan filmujący ma problemy z utrzymaniem ostrości przy zbliżeniach i zanim zorientuje się, z której kulisy tancerka wychodzi, to ona juz jest na srodku.
No i najpowazniejszy mankament - to są nagrania wewnetrzne teatru, do użytku wew. robocze i dla celów archiwalnych. Kilka można czasem zobaczyc w Centrum Promocji przy kasach na telewizorze. Z baletów to chyba zmontowany jest profesjonalnie "Czajkowski" i fragmenty "Zorby"
ameliaa

Post autor: ameliaa »

jestem zalamana poziomem polskiej TVP-telewizji publicznej,finansowanejprzez kazdego Polaka,a wiec jednak z misja,a przynajmniej bez koniecznosci umizgiwania sie do widzow,jak to bywa w przypadku stacji komercyjnych...Niestety od czasu rzadow pani Terentiew,kiedy program 2(niegdys z aspiracjami artystycznymi) zdominowaly:jej gust i poczucie estetyki,oraz schlebianie najnizszym wymaganiom,mamy powrot do jarmarkow,biesiad,kabaretonow...pzypominam,ze takze za nasze pieniadze...i ze jest to kosztem baletu,teatrow telewizji,oper i koncertow..
Najwyrazniej pani Terentiew woli sie posmiac do rozpuku....
Jestem za petycja..
ODPOWIEDZ