po co baletnicom biale "getry" i rajstopy?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Joanna

Re: Getry itd

Post autor: Joanna »

[quote:3a28d0b2d8="Julinka"]Feee, to musiało ochydnie wyglądac :? Ale wiadomo, że to juz jest bardziej do przyjęcia niż baletnica bez rajstop :)[/quote:3a28d0b2d8]

Nie powiedziałabym ;)
sfra

Post autor: sfra »

Wygladało ... inaczej.
Generalnie byl to "Dziadek" w wersji nieco udziwnionej, bo jak na Monte Carlo przystalo pojawilo sie wiele elementów cyrkowych , które choc były interesujące, to jednak denerwowały odbieganiem od tematu i zbytnią estetyką areny...
Justyna Ch-ipcio

Post autor: Justyna Ch-ipcio »

Męskie, nieosłonięte nogi są całkiem, całkiem. Przykładowo W. Ślęzak w "Coś jakby" prezentuje się według mnie bardzo atrakcyjnie.

Natomiast panie lepiej wyglądają z nóżką obleczoną przejrzystą materią. Jest to zdecydowanie bardziej kobiece. Mówię tu o względach czysto estetycznych. Być może ważniejsze w istocie jest aby noga tancerki posiadała choć minimalną ochronę przed wyziębieniem.

Swoją drogą - jak duży oddźwięk napotkał tak wydawałobysię niewinny temat.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

teamt jak najbardziej wazny zarówno z punktu widzenia zwykłego odbiorcy, jak i całkiem poważnie badanej i omawianej estetyki dzieła baletowego.
A "nózki" mają to do siebie że interesują, zwracają uwagę, przyciągają i fascynują - żeńskie i męskie :)
Domi

Post autor: Domi »

Moim zdaniem białe rajstopki są po prostu słodkie. Tancerka w nich wygląda lekko i delikatnie, no, a poza tym, to w białym najpiękniej wygladaja długie, wypracowane mięśnie :) Kocham białe rajstopki :D
wh

A jak jest na codzień ?

Post autor: wh »

Czy baletnice zakładają białe rajstopy również na codzień ? Czy traktujecie ten kolor rajstop jako czysto "zawodowy" i poza salą prób/sceną już takich nie nosicie?
Paula

Re: A jak jest na codzień ?

Post autor: Paula »

To zależy. Wystarczy spojrzeć na niektóre filmy dokumentalne na których profesjonalni tancerze ubrani sa wręcz "koloroo". Jeśli natomiast chodzi o naukę t. klasycznego to przynajmniej u mnie białe rajstopy są obowiązkowe.
wh

Post autor: wh »

Mi bardziej chodzilo o życie "prywatne" Wiadomo, że kostiumu z przedstawień nie zakłada się np na wyjścia do sklepu ;0) Ale rajstopy jako element "standartowego" wyposażenia kobiety już możnanosić do czegokolwiek. Chodzi mi tylko o biały kolor rajstop-czy traktujecie ten kolor jako zarezerwowany dla tańca czy też ubieracie takie rajstopki do codziennych ubrań?
Paula

Post autor: Paula »

Ahhh o to chodzi. Wiadomo ze typowo baletowych rajstop nie zalozy sie do spodnicy. Ale zwykle rajstopy ktore po prostu maja bialy kolor to czemu nie. Jesli pasuja :) Ja osobiscie ubieram cienkie biale rajstopy gdy pasuja do jakiegos ubrania :)
ODPOWIEDZ