Conrad Drzewiecki

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
sisi

Post autor: sisi »

[quote:0a58f4c789="sisi"] ale wciaz jest zainteresowanie nimi[/quote:0a58f4c789]
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Informacje z wolnej strefy:

W najbliższy wtorek 17 października na kanale TVP Kultura zostaną wyświetlone dwa programy o Conradzie Drzewieckim, wybitnym tancerzu, założycielu i pierwszym choreografie Polskiego Teatru Tańca z Poznania.

Ja tylko dodam, że w tym roku C. Drzewieci obchodzi jubileusz 80-lecia.

„Conrad Drzewiecki o sobie – To nie ja to taniec”
film dokumentalny, 38 min, TVP 1998

autorka: Bogumiła Wander

emisja: 17 października, godz. 18.55, TVP Kultura

Bohaterem, a zarazem narratorem filmu jest światowej sławy tancerz i choreograf Conrad Drzewiecki. Opowiada on o początkach swej kariery, kiedy w 1956 roku wyjechał do Francji, gdzie studiował choreografię, kompozycję, techniki klasyczne i amerykański modern dance, a także tańczył jako solista w świetnych zespołach baletowych, jak Théâtre d'Art du Ballet, Grand Ballet Marquiz de Cuevas czy Roland Petit Ballet.

W 1960 roku powrócił do kraju. Został solistą w Operze Poznańskiej. W 1973 roku założył Polski Teatr Tańca, którego kolejne premiery zawsze były wielkimi wydarzeniami w naszym życiu artystycznym. Był też dyrektorem poznańskiej Szkoły Baletowej, choreografem i reżyserem filmów muzycznych, autorem choreografii do oper, spektakli teatralnych i filmów fabularnych.

Uzupełnieniem opowieści Conrada Drzewieckiego są materiały archiwalne - zdjęcia i fragmenty filmów, które współtworzył. O tancerzu mówią też: krytyk Małgorzata Komorowska, choreograf Henryk Konwiński, scenograf Xymena Zaniewska, krytyk Bogusław Kaczyński, tancerz Ryszard Węgrzynek oraz kompozytor Wojciech Kilar, którego „Krzesanego” Drzewiecki zamienił w świetny, pełen dynamiki i ekspresji film.

„Gry”
film baletowy, 27 min, TVP 1970

reżyseria: Grzegorz Lasota

choreografia: Conrad Drzewiecki

scenografia: Xymena Zaniewska, Mariusz Chwedczuk

występują: Gerard Wilk, Danuta Kisiel-Drzewińska, Edmund Koprucki i zespół baletowy

emisja: 17 października, godz. 19.30, TVP Kultura

Film baletowy z choreografią wybitnego polskiego choreografa Conrada Drzewieckiego, nagrodzony m.in. na Międzynarodowym Festiwalu Twórczości Radiowej i Telewizyjnej Prix Italia we Florencji w 1970 roku i na Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie w 1971 roku.

Walka człowieka z żywiołami, namiętnościami, miłością i śmiercią w interesujący sposób została wyrażona tańcem i formami plastycznymi. Muzyczne tło stanowi Preludium c-moll i Aria z III Suity Jana Sebastiana Bacha i muzyka elektroniczna Eugeniusza Rudnika zrealizowana w Studiu Eksperymentalnym Polskiego Radia.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

http://images.google.pl/images?svnum=10&hs=fzk&hl=pl&lr=&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=conrad+drzewiecki&btnG=Szukaj
PavlovaAnna

Post autor: PavlovaAnna »

Jakieś dwa tygodnie temu miałam okazję się z nim spotkać, gdyż w Teatrze Wielkim w Poznaniu są organizowane warsztaty baletowe z jego udziałem. Zapraszam! O ile mi wiadomo to jeszcze troszkę ich będzie, ale nie gwarantuje... a co do osób nie z Poznania radziłabym wypożyczyć Almanach Baletu Polskiego.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Przyznam, że jestem zdziwiona, iz C. Drzewiecki bierze udział w tych warsztatch, z tego co mi wiadomo, od lat unika rozgłosu i wszelkich publicznych wystepów.
A co do Almanachu, to dlaczego akurat osoby z Poznania miałyby go wypożyczyć?
PavlovaAnna

Post autor: PavlovaAnna »

Z tym Almanachem, to chodzło mi o to, że jeżeli osoba, która chce się dużo dowiedzieć o C. Drzewieckim, a nie jest z Poznania i nie będzie miała możliwości przyjechać na te warsztaty, to może go wypożyczyć, bo znajduje się w nim dużo informacji o panu Drzewieckim.
A tak wogóle, to ja też się dziwiłam, że C. Drzewiecki uczestniczył w tych warsztatach, jak powiedział p. Pietras, jego też zaskoczył, gdy bez wachania przyjął na nie zaproszenie.
Cheryl

No cóż, jednak wziął udział. Na tych warsztatach pokazywana była także wersja filmowa 'Cudownego Mandaryna'-> nikt nie wiedział o co w tym chodzi :roll:
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

[quote:f1b9d11d4f="Cheryl"] Na tych warsztatach pokazywana była także wersja filmowa 'Cudownego Mandaryna'[/quote:f1b9d11d4f]

kto w roli tytułowej?
Cheryl

Nie wiem makova bo ja tam po prostu spałam...
ODPOWIEDZ