Czy można samemu uczyć/nauczyć się tańczyć?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
agga1234

Post autor: agga1234 »

też bym się chciała dowiedzieć ponieważ nie stać moich rodziców na balet 1 miesiąc kosztuje 170zł :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Lienka

Post autor: Lienka »

Nauczenie się baletu samodzielnie jest niemożliwe. Można próbować jakieś podstawowe ćwiczenia, ale bez kogoś kto będzie się znał na rzeczy i poprawiał błędy, jest to trochę bez sensu, chyba że jako przygotowanie przed pójściem na jakieś zajęcia, żeby nie być zupełnie zielonym.
Bisiuka

Post autor: Bisiuka »

Powiem wam że samoukiem w balecie można być.
Moja koleżanka sama nauczyła się najpierw w baletkach a potem na pointach tańczyć. Żeby np. wiedzieć czy dobrze stoi na pointach wzorowała się na 5 zdjęciach i dopiero uznała że jest dobrze.
Nigdy nie miała żadnej kontuzji a tańczy bardzo dobrze. Na zajecia pójść nie ma czasu gdyż ma inne ale sama się uczy.
lailana

Post autor: lailana »

oczywiście ze można być tyle ze profesjonalna zawodowa balleriną się nie stanie...
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

1. Ten temat powiela inny o dokładnie tym samym tytule:

http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=5579&highlight=samodzielna

oraz ten:

http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=4938

2. Nie chce mi się 10000 raz powtarzać tego samego, ale na wszelki wypadek, żeby ktoś nie przeczytał tutaj i nie podjął jakieś szalonej decyzji od razy sprostuję - tak, można oczywiście samemu się uczyć, samemu stawać na pointach i nie wiem co tam jeszcze, ale poza fikcją jak na filmie Światła sceny II, to tak w praktyce skutek z tego żaden, pomijając, że można sobie zrobić krzywdę. Jakiś musi byc w koncu celtego, ze w szkołach na pointy wchodzi się po jakimś czasie, po przygotowaniu fizycznym.
ODPOWIEDZ