Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
sisha945

Post autor: sisha945 »

broń Boże nie miałam na myśli zeby osb przyjmowały wszystkich, którzy tylko tego zapragną, to by było zbyt piękne (ale tez mijało się z celem):razz: W jakimś innym wątku(czy mam szanse dostac sie do szkoły baletowej chyba) ktoś napisał (Ninja?) ze kolezanka startowała do 3 czy 4 klasy osb, miała dobre warunki, rozciągniecie itd, ale nie przyjeli jej dlatego, że była za stara. dla mnie za starym do osb jest sie w wieku 19 lat kiedy kończy sie szkołe, a nie w wieku 13, 14, kiedy .
i ogólnie o to mi chodzi ze można miec za małe umiejętnosci na swój wiek, ale nie jest się za starym.
chociaz moze ja sie poprostu czepiam nazwy, ale jakos łatwiej myslec ze ma sie za male umiejetnosci - i nad tym pracowac, niz zalamywac sie ze jest sie za starym.
Cathryn

Post autor: Cathryn »

A czy ktoś się orientuje, czy istnieje jakieś OSB niedaleko Kielc? Bo nawet zwykłych szkół tańca, które by oferowały choćby zwykłą naukę tańca klasycznego jest tu niewiele...

No i kwestia mojego wieku i doświadczenia (które z baletem ma niewiele związku, przez kilka lat tańczyłam towarzyski, grało się na kilku instrumentach, ogółem rzecz biorąc jestem umuzykalniona, powiedzmy, że na tyle rozciągnięta, żeby w pół roku doszlifować... no ale co z tym baletem?). No i czy w ogóle tak uporczywie starać się nadrabiać zaległości, jak mam 15 lat? Są jakieś szanse na przyjęcie? Ostatecznie mogę gdzieś pojechać, nie wiem, jakim cudem przekonam rodziców, ale tu by pomogła babcia...
ebaleciara

Post autor: ebaleciara »

http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?p=149994&sid=eead72b57a4475f38c8656ccb575e156#149994

Jeśli z baletem nie miałaś nic doczynienia, to niestety na OSB masz naprawdę malutkie szanse, praktycznie zerowe. Możesz próbować w różnych szkółkach czy zespołach, a także spróbować odnaleźć się w jakiejś innej technice, np. w jazzie czy współczesnym - tutaj mogłabyś jeszcze sporo osiągnąć.
Tirusia8888

Post autor: Tirusia8888 »

Jestem w 6-klasie szkoły podstawowej czyli mam 12 lat... Chciałabym dostac sie do szkoly baletowej , ale mysle ze jestem za stara na podstawy i za slaba w tym , zeby tanczyc z innymi dziewczynami z jakiejkolwiek szkoly baletowej.. mozecie mi pomóc ????????
sisha945

Post autor: sisha945 »

napisz o sobie coś więcej: miałaś jakiś kontakt z tańcem (lub z gimn. art) ?
Tirusia8888

Post autor: Tirusia8888 »

TAK. Od 3 roku zycia chodziłam do prowizorycznej szkółki baletowej. Potem chodzilam na jakies denne zajęcia w szkole . Teraz chodzę do szkółki gdzie jest Hip hop i Klasyka... więc troche doświadczenia z tancem mam.. :mrgreen: Aha do gimnastyki artystycznej to coś tam umiem :570:
NinaA

Post autor: NinaA »

mieszkam w mieście z którego jedzie się ok półtorej godziny do Warszawy. W maju skończę trzynaście lat i chcę być baletnicą. Chodziłam kiedyś na zajęcia baletowe. Zaczęłam ćwiczyć jak miałam 6 lat. Zajęcia prowadził zawodowy tancerz z Wrocławia, który z powodu swojego wieku przestał występować. kiedy dostałam główną rolę naderwałam ścięgno i miałam przerwę, a potem grupa się rozpadła i zostałam bez możliwości tańczenia baletu, który bardzo kocham. umiem TROCHĘ tańczyć na pointach. myślicie, że mam szansę dostać się do szkoły baletowej? Pozdrawiam
agata31

Post autor: agata31 »

musisz koniecznie uouwic sie na przesluchuanie, bo byc moze to twoja oststnia szansa
:razz: by sie tam dostac, zalezy od tego czy jestes rozciagnieta,gibka itd. :D
NinaA

klasa

Post autor: NinaA »

Jeśli się dostanę to do której klasy? czy będę uczyła się z ludźmi w wieku 13 lat, więc z pierwszej gimnazjum, a tańczyła z młodszymi? mam brać korepetycje ale i tak nie będę na tak wysokim poziomie jak osoby uczęszczające tam parę lat :sad:
juliet

Post autor: juliet »

Witam, ja mam podobny problem, mam 15 lat ,jestem z Krakowa i mam ogromną chęć zapisania się do szkoły baletowej . Długo szukałam i raczej nic nie znalazłam na ten temat; chyba nie ma klas początkujących dla młodzieży w wieku 15 lat... Ja nie mam żadnych podstaw, jestem w tym kierunku kompletnie 'zielona'. Możecie mi coś na ten temat powiedzieć? Jest jakaś szansa?
Znalazłam tylko jedną szkołę : http://www.sbkrakow.nq.pl/index_arch.html która uczy młodzież (chyba) początkującą :) Nie wiem co teraz robić, poradźcie coś !
Dziękuję z góry
ODPOWIEDZ