Stopnie zaawansowania w edukacji tanecznej

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Odetta

Stopnie zaawansowania w edukacji tanecznej

Post autor: Odetta »

Nie znalazłam nigdzie tematu o stopniach zaawansowania w balecie, więc go zakładam.

Chcę się dostać na letnie kursy baletowe do Londyńskiej szkoły baletowej. Jest tam jednak wymóg by mieć poziom zaawansowania 5 grande. Zastanawia mnie co na takim poziomie trzeba umieć. Czy można gdzieś w Polsce zdawać jakiś egzamin by otrzymać certyfikat potwierdzający nasz stopień zaawansowania w balecie?

Proszę o odpowiedzi
Lorenzo

Post autor: Lorenzo »

Nie. W Polsce jest inny system. Taki certyfikat daje m. in. RAD, mozesz go zrobić w innym kraju, ale nie będę ukrywać, że to ciężka sprawa.
Aby uzyskać grade 5 musisz zrobić wszystkie poprzednie.
Odetta

Jak patrzyłam na youtubie to osoby zdające ten test grade 5 nie mają imponujących umiejętności, więc sądzę że aż tak ciężko nie jest ;)
Albo że akurat oglądnęłam te osoby, które nie zdały!
inaenka

Post autor: inaenka »

Myślę, że to może Ci się bardzo przydać. Są to wymagania dla stopnia 4 i 5.

[URL=http://www.rad.org.uk/article.asp?id=370&realCat=382]klik[/URL]

Nie trzeba i nawet nie bardzo można zrobić poprzednie poziomy jeśli masz 14 lat. Nikt nie zrobi Ci egzaminu przewidzianego dla dzieci w wieku 6-10lat. Można zacząć od 5 stopnia, musisz po prostu umieć i zaliczyć to, co jest przewidziane na tym poziomie.
Lorenzo

Tak, bo poziom grade 5 jest niski, zdają go często dzieci w wieku około 12 lat:-)
Odetta

A czy wiecie czy można zdać takie egazminy lub jego polskie odpowiedniki w naszym kraju?
Lorenzo

Niestety nie można. W Polsce to nie funkcjonuje:-(
Wiem, bo sama chciałam to robić.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

pozwolicie, ze zaofftopuje: Inaenko jestes naszym forumowym skarbem, juz ktorys raz sie zdarza ze od razu na jekies pytanie odpowiadasz b profesjonalnie:)

a przyznam szczerze, ze jak weszlam na stopien 4 to sie nieco zdziwilam, bo istotnie umiejetnosci wymagane nie sa gigantyczne. hmmm ze tez u nas jest tak, ze jest sb i jesli ktos zaczyna w wieku 14 lat to wszedzie mu mowia do widzenia. A przeciez nie kazdy bedzie moze solistka baletu w Warszawie, sa tez potrzebne osoby , ktore beda tanczyc wspolczesny, ktorym moze kilka lat w SB tez by pomoglo. noc coz
baha1985

Poziomy edukacji tanecznej

Post autor: baha1985 »

Niedawno natrafiłam na opis umiejętności tanecznych za pomocą symboli np poziom K-2. Czy może jest komuś znany ten rodzaj nomenklatury? Prosiłabym o jakieś informacje
Dzięki
inaenka

Post autor: inaenka »

http://www.ncpublicschools.org/curriculum/artsed/scos/dance/dancek-2
ODPOWIEDZ