Cytaty, aforyzmy o tańcu :)
Daniele Steel "Rosyjska baletnica"
Była babcią o tańczących oczach..
Jeżeli miały talent, pozostawało tylko należycie je wyszkolić, uczynić taniec ich jedynym życiem, jedynym światem, jedynym przedmiotem pragnień.
Żyła tylko tańce i ustawicznym dążeniem do doskonałości.
Żyła, oddychała, pracowała i istniała tylko po to, żeby tańczyć. Była tancerką w każdym calu.
A dla Daniny życie sprowadzało się do baletu, to z niego czerpała siły. Był treścią jej duszy. Był dla niej wszystkim. Żyła dla niego i tylko o niego dbała. To sprawiało, że jej taniec był porywający.
- Ja muszę tańczyć. - Była jakby zmartwiona. - Nie mam czasu pływać...
Tańczy i tańczy... i tańczy, a poza tym przygląda się, jak inni tańczą, i tańczy jeszcze więcej.
Balet to coś więcej niż taniec. To sposób życia, duch, cząstka duszy, religia.
Była babcią o tańczących oczach..
Jeżeli miały talent, pozostawało tylko należycie je wyszkolić, uczynić taniec ich jedynym życiem, jedynym światem, jedynym przedmiotem pragnień.
Żyła tylko tańce i ustawicznym dążeniem do doskonałości.
Żyła, oddychała, pracowała i istniała tylko po to, żeby tańczyć. Była tancerką w każdym calu.
A dla Daniny życie sprowadzało się do baletu, to z niego czerpała siły. Był treścią jej duszy. Był dla niej wszystkim. Żyła dla niego i tylko o niego dbała. To sprawiało, że jej taniec był porywający.
- Ja muszę tańczyć. - Była jakby zmartwiona. - Nie mam czasu pływać...
Tańczy i tańczy... i tańczy, a poza tym przygląda się, jak inni tańczą, i tańczy jeszcze więcej.
Balet to coś więcej niż taniec. To sposób życia, duch, cząstka duszy, religia.
-
ebaleciara
Znacie tę piosenkę Michaela Buble:
http://www.tekstowo.pl/piosenka,michael_buble,everything.html
Fragmentami miałam wrażenie, że śpiewał o tańcu, np.:
"Jestes kazda minuta mego dnia"
"I w tym szalonym zyciu, i przez te wszystkie szalone czasy,
To ty, to ty sprawiasz, ze spiewam." - dobra, tu powinno być "że tańczę", ale kij z tym.
"Jestes kazda wersem, każdym słowem, jestes wszystkim
Jestes karuzela, dobrym zyczeniem"
"I ty mnie rozswietlasz, podniecasz
Jestes tajemnica, jestes z innej przestrzeni"
"Jestes spadajac gwiazda, jestes odjezdzajacym samochodem,
Jestes linia na piasku, gdy odchodze zbyt daleko.
Jestes basenem w sierpniowy dzien,
I jestes pięknym słowem."
http://www.tekstowo.pl/piosenka,michael_buble,everything.html
Fragmentami miałam wrażenie, że śpiewał o tańcu, np.:
"Jestes kazda minuta mego dnia"
"I w tym szalonym zyciu, i przez te wszystkie szalone czasy,
To ty, to ty sprawiasz, ze spiewam." - dobra, tu powinno być "że tańczę", ale kij z tym.
"Jestes kazda wersem, każdym słowem, jestes wszystkim
Jestes karuzela, dobrym zyczeniem"
"I ty mnie rozswietlasz, podniecasz
Jestes tajemnica, jestes z innej przestrzeni"
"Jestes spadajac gwiazda, jestes odjezdzajacym samochodem,
Jestes linia na piasku, gdy odchodze zbyt daleko.
Jestes basenem w sierpniowy dzien,
I jestes pięknym słowem."
-
Sagittaire
[quote:c7dc871819="ebaleciara"]miałam wrażenie, że śpiewał o tańcu,[/quote:c7dc871819]
rozbawiłaś mnie. ale cos w tym jest, o czym piszesz :) Z tymi piosenkami o milosci to jest ogolnie tak, ze pasuja do wszystkich milosc. Kiedys tez tak mialam, ze powiedzmy, ze "zakochalam sie" w czyms niematerialnym jak taniec i jak slyszalam piosenki o milosci, to kilka mi prawie pasowaly do tego. Wiec wiem, co mialas na mysli :)
rozbawiłaś mnie. ale cos w tym jest, o czym piszesz :) Z tymi piosenkami o milosci to jest ogolnie tak, ze pasuja do wszystkich milosc. Kiedys tez tak mialam, ze powiedzmy, ze "zakochalam sie" w czyms niematerialnym jak taniec i jak slyszalam piosenki o milosci, to kilka mi prawie pasowaly do tego. Wiec wiem, co mialas na mysli :)
-
ebaleciara
-
Chiquitkka
[b:36caa29df0]" Nie tańczę samym ciałem. To coś bardziej emocjonalnego. Dlatego każdy mój taniec jest inny. Zależy od tego, jak się czuję, w jaki sposób chcę wyrazić samą siebie. Nigdy nie powtarzam tego samego ruchu w jednakowy sposób. W tańcu chodzi o to, by pokonać własne słabości i ograniczenia. Sama wyznaczam sobie granice! Kto powiedział, że nie dam rady?"[/b:36caa29df0]
Zapożyczone z Wizażu. Piękne. :roll:
[b:36caa29df0]Mam zamiar tańczyć, dopóki nie zapadnie się parkiet.
(I'm gonna dance, till the dance floor apart.)[/b:36caa29df0]
Zapożyczone z Wizażu. Piękne. :roll:
[b:36caa29df0]Mam zamiar tańczyć, dopóki nie zapadnie się parkiet.
(I'm gonna dance, till the dance floor apart.)[/b:36caa29df0]