Usprawnienie forumowej wyszukiwarki

Sprawy formalne Forum
Czajori

Usprawnienie forumowej wyszukiwarki

Post autor: Czajori »

Czy jest możliwe ustawienie forumowej wyszukiwarki tak, by szukała słów w tytułach tematów, a nie każdego miejsca, w którym występuje dane słowo?

Myślę, że jej obecny sposób działania utrudnia użytkownikom (zwłaszcza nowym) znalezienie tego, czego szukają. Żeby to zilustrować proponuję wpisać w wyszukiwarce słowo "podbicie", a następnie spojrzeć na ilość wyników :) oraz na wygenerowane tematy.

Jest wprawdzie opcja "sortuj wg tytułu tematu", ale próbowałam jak działa i efekt był taki sam, jak przy zwykłym wyszukiwaniu.

Torinku, pytanie jest głównie do Ciebie, jeśli chodzi o technikę, natomiast ciekawa jestem czy Szanowny Panel Rządzący ma podobne odczucia.
Joanna

Post autor: Joanna »

zgadzam się, że z naszą wyszukiwarką jest coś nie tak, i też jestem za tym, żeby ją usprawnić - da się?:)

tak 'dla sportu' wpisałam właśnie do wyszukania zwrot [i:c6646d485d]"na pointach"[/i:c6646d485d]. wiecie, co mi wyskoczyło w pierwszej kolejności? ten wątek!! :? + parę innych nijak nie związanych z zapytaniem (tzn ponad 2000, ale zakładam, że część na temat;) )... i dość często zdarza mi się otrzymywać jakieś absurdalne wyniki, a tak ciągle wszyscy odsyłamy do tej wyszukiwarki...
Torin

Post autor: Torin »

Z wyszukiwarka jest problem :) Nie jest ona zbyt elastyczna - jakby skubana nie wiedziała że tutaj same elastyczne ludzie uczestniczą w życiu forum.
Teoretycznie wszystkie te postulaty może zrealizować każdy user zaglądający do wyszukiwarki wystarczy poklikać odpowiednie opcje - no ale prawie nikt tego nie robi :)
Zastanowię się jak bez większego ingerowania w kod poustawiać opcje difoltowe w/g waszych sugestii
Podstawową opcją jest ustawienie coby szukał wszystkich słów.
Do końca tygodnia się uwinę ;)

Tor
Joanna

[quote:49e061f6c1="Torin"]Teoretycznie wszystkie te postulaty może zrealizować każdy user zaglądający do wyszukiwarki wystarczy poklikać odpowiednie opcje - no ale prawie nikt tego nie robi [/quote:49e061f6c1]

być może, ja np. często używam jak w moim powyższym przykładzie [i:49e061f6c1]"[/i:49e061f6c1] na jakiś zwrot, i jak widać, wyszukiwarka w ogóle tego nie rejestruje... czasem naprawdę się zastanawiam, wg jakiego klucza ona szuka :?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

I sądzę, że często właśnie to odstrasza użytkowników od jej użycia.
Łatwiej się zakłada nowy temat niż używa naszej wyszukiwarki :)
Torin

Kajam się :|
Sorry miłe Panie ale ostatni tydzień załatwił mi czas na amen i nie mogłem się skupić na niczym poza podstawowymi działaniami typu praca jedzenie oddychanie itp.
Teraz mam nadzieję że już najgorętszy okres (w tej chwili...) za mną i jutro uporam się z wyszukiwarką !
Teraz biorę się z przeglądanie zaległych dyskusji na forum :)

Torin
Torin

Moje wyrzuty sumienia są większe niż zmęczenie (nooo czasem są większe ...)
Na ten czas zmieniłem domyślne opcje wyszukiwarki.
Obecnie domyślnie zaznaczone są opcje szukaj wszystkich słów (a nie któregokolwiek z wpisanych) oraz przeszukaj tylko tytuły postów.
Powinno to diaaaaaaaametralnie zawęzić wyniki ;)
Popróbujcie miłe Panie jak to działa - i zaproponujcie ew inne opcje do zmiany.
Jak już wszytko dopieścimy walnie się duuuże ogłoszenie o nowych ustawieniach wyszukiwarki oraz słów parę jak z niej korzystać.
W między czasie możecie mnię też zlinczować albo co tam - stawię się niezawodnie we wskazanym miejscu i czasie aby z pokorą odebrać należne mi razy :)

Skruszony Torin ;)
Czajori

Post autor: Czajori »

Torinku drogi, nie bądź skruszony, jak gdybyś w occie za długo się kąpał :694:

Efekt jest. Zdecydowanie o to chodziło: wyszukiwarka teraz pokazuje bardzo konkretne tematy, trafniej je wybiera i w ogóle jest super :)

:one:
Torin

Czyli jak mnię wena jakaś (najlepiej w kusej spódniczce ;) ) dopadnie to nic tylko machnąć informację jakąś dla naszych kochanych szkodników i niech tak zostanie !!!

Torin
Joanna

wpisałam ' you can dance', bo szukałam tego tematu, i wyskoczyło mi wyników... 2204. w tym i ten temat :? ale szukanego, nie...
ODPOWIEDZ