Jak sie stoi w pointach??

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
nathaliye

Post autor: nathaliye »

w sumie zawsze tak jest ze im trudniej sie cos robi tym jest latwiej, najtrudniej ten pierwszy okres przebolec ale jak sie to pokona to juz potem jest tylko lepiej
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Moim zdaniem, trzeba znaleźć sposób na ból palców. Ja np. okręcam palce szmatką i na to gąbkowa wkładka. I nie boli. No chyba że poprzedniego dnia za dużo poćwiczę i boli. To wtedy jeszcze na duży palec naklejam plaster z opatrunkiem. To lepsze niż kiedyś. Kiedyś oklejałam każdy palec z osobna. ;D I traciłam 5 metrów plastra w 2 dni ;D
Agatta

Post autor: Agatta »

Czyli, ze na pointach stoi się na samych czubkach palców? Auu...JAk ja tylko próbuje tak stanąć to mnie natychmiast skurcz bierze. Was to nie boli?
sasetka2505

Post autor: sasetka2505 »

boli ale jak się już wypracuje podbicie to przestaje. Jeśli długo się nie ćwiczy to znowu boli. Ale ból jest wpisany w balet. Czego się nie robi dla spełnienia marzenia..... :)
Czajori

Post autor: Czajori »

Agatto, stoi się na czubkach palców, ale w specjalnie usztywnionym obuwiu, jakim są pointy, jest to całkowicie wykonalne.
JustDance.

Post autor: JustDance. »

Wykonalne, wykonalne, Agatto. Pointy są usztywnione i specjalnie przygotowane właśnie do tego. Wiadomo, że ból jest jak długo się ćwiczy, ale da się go wytrzymać. ;)
Agne$

Post autor: Agne$ »

Szukam i szukam nie umiem znaleźć wątku, który lepiej pasowałby do mojego problemu, więc wrazie czego proszę mnie nie ganić : )

A mianowicie mam problem z poprawnym staniem w pointach, gdyż stoję mniej więcej tak \ / a chciałabym tak ||. Może to wina point (bloch jet stream, a wcześniej miałam amelie i to samo), bo z tego co pamiętam to (chyba) w grishko tego nie było...
Gdzies znalazłam ćwiczenie, które polega na robieniu w siadzie prostym point tak, aby kostki były złączone, a przednia część stóp szła do boków. Staram się to ćwiczenie wykonywac w miarę regularnie, ale efektów nie widzę... więc może to jednak wina point?

Z góry dziękuję za pomoc ; )
arizona

Post autor: arizona »

no właśnie też miałam taki problem; w grishko novice "znosiło" mnie na zewnętrzną stronę pointy i myślałam, że to wina za słabych kostek. ale zmieniłam teraz pointy i stoję jak najbardziej poprawnie.
Agne$

Post autor: Agne$ »

Kupiłam sobie nowe pointy grishko 2007 pro i w nich nareszcie stoję poprawnie. Mam nadzieję, że to sie nie zmieni ; )
arizona

Post autor: arizona »

ja zauważyłam, że zbijam (niszczę) wewnętrzną stronę czubka szybciej niż całą jego powierzchnię. po wewnętrznej stronie jest jakby bardziej miękki. to znaczy, że źle coś robię? może jakoś źle stoję? raczej tego nie zauważyłam... czy Wam czubek niszczy się nierównomiernie?
ODPOWIEDZ