Archiwizowanie zagadek

Sprawy formalne Forum
M.

Archiwizowanie zagadek

Post autor: M. »

Słuchajcie,

już jakiś czas temu przeczyściłam w miarę zagadki z błędnych odpowiedzi i off-ów. No i oczywiście na bieżąco uzupełniam listę zadanych zagadek i autorów. Przez lata uzbierała się długaśna, poważna kolekcja, a i tak mam wrażenie, że nie jest archiwizowana jak należy. Chce wrócić, do podawania źródła zdjęć, ale nie w tym rzecz.
Część linków do zdjęć ze starszych zadanych zagadek wygasła, choćby dlatego, że są to linki do imegeshacka lub fotosika a przecież każdy może zawsze skasować swoje konto - wielka szkoda, myślę, że warto temu na przyszłość zapobiegać - zajmę się tym, tylko nie jestem pewna w jaki sposób najlepiej ;) .

Myślałam o tym, że przydałoby się te zdjęcia gdzieś zapisywać na bieżąco, by wszystkie były w jednym miejscu. Przychodzi mi do głowy założenie osobnego konta dla nich na fotosiku - tylko może Wy macie lepsze pomysły jak zbierać te zagadki do kupy, by było porządne archiwum, które z byle powodu nam nie zniknie.
Columbina

Post autor: Columbina »

Pomysł moim zdaniem jest dobry :)
Tylko ja osobiście umieściłabym te zdjęcia na Picasa Web Album. Jakoś jestem do tego przekonana i tyle :)

A jak już jesteśmy przy zagadkach to... Pewnie już to nie raz było poruszane, ale może lepiej byłoby jakbyśmy zrobili jedne zagadki? Nie rozdzielając ich na light i zwykłe? W zwykłych i tak nikt już nie bierze udziału, a light moim zdaniem zaczynają się rozkręcać. Można by było tylko inaczej punktować te łatwiejsze zagadki i te trudniejsze. Wiadomo, że co jakiś czas przychodzi osoba nowa do zagadek i ona jest z reguły początkująca "w te klocki", ale moim zdaniem szukając odpowiedzi na jakąś trudniejszą zagadkę człowiek wchodzi na rożne strony i trafia na wiele nowych zdjęć, baletów, postaci i tez wtedy zapamiętuje i się uczy...
Nie wiem jak Wy to postrzegacie?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

M. bardzo dobry pomysł. Jeśli tylko masz ochotę to myślę, że byłoby dobrze zrobić takie porządne archiwum.

A jeśli chodzi o kwestię drugą, to również myślę, że to dobry pomysł. W zwykłych zagadkach faktycznie zastój. Coraz mniej osób bawi się w zagadki, jest to raczej stałe grono. Myślę, że wystarczy jeden temat z zagadkami. Jeśli trafi się trudniejsza, to będziemy po prostu dłużej zgadywać i tyle.
M.

tak, tak - pytam właśnie dlatego, że chce to zrobić, tylko zanim zacznę wolę poznać Wasze pomysły, by praca w to włożona nie poszła na marne i by było raz a dobrze - bez późniejszej konieczności zmian. Zaraz wejdę na tą picassę i zorientuje się jak to wygląda.

W kwestii zmian - rzeczywiście zagadki zwykłe już dawno umarły. Ja przyznam się szczerze, że przyglądając się temu jak powoli odżywają zagadki-lite - nie wiem czy zauważyliście ale w ciągu ostatnich miesięcy sporo nowych osób się zapisało, liczyłam na to, że jak jeszcze trochę utrzymamy w formie zagadki lite, to uda się uzbierać grupę kilku osób dla których one będą zbyt łatwe, a i z nowych osób zrobi się ekipa, która utrzymałaby zagadki lite, wtedy można by spróbować ożywić zagadki zwykłe. Teraz przejście kilku forumowiczów do zagadek zwykłych groziło by śmiercią zagadek lite... ale może za jakiś czas?

Właściwie, wolałabym utrzymać w tej chwili sztuczny podział na zagadki lite i zwykłe, właśnie po to by była możliwość ew. ich ponownego rozdzielenia(czyt. ożywienia zag. zwykłych) w razie udałoby nam się utrzymać aktywność. Bo podział ma uzasadnienie i może znaleźć odbiorców... tylko musimy nad tym popracować - nie ukrywam, mam taką ambicję, ale powoli, nie wszystko na raz...

W kwestii zagadek "trudniejszych" w zagadkach lite - absolutnie się zgadzam, że są potrzebne. Wybaczcie wulgaryzm, ale rzygam gdy widzę niektóre banalne zagadki - z drugiej strony, dzięki nim początkujące osoby chcą się bawić, bo mogą coś zgadnąć...i cieszę się gdy w ciągu kilku dni pojawiają się zagadki jedna zaraz po drugiej. Ale to "trudniejsze" są ciekawsze.

Myślę, że kwestię przydzielania punktów można poruszyć publicznie - oczywiście jest to bardzo uzasadnione by trudniejsze zagadki były lepiej punktowane... tylko, że to jest problem, bo owa trudność jest również subiektywna...
Columbina

Post autor: Columbina »

Jeśli chodzi o picase to chyba trzeba założyć konto do tego na gmail i zainstalować program Picasa3 (ja go szczerze polecam, bo jest prosty w obsłudze, można tam katalogować i obrabiać zdjęcia).

A nie wiem czy pamietacie kłótnie z Princess Maron i Kasią :))...
To chyba moderatorzy postanowili je przepisać do zwykłych zagadek, a one nie chciały i była o to mała wojna... Potem pozwolono im zostać w light i się w sumie uspokoiły.
Ja też nie chciałabym (bo nie czuję się na siłach) zostać przepisana do zwykłych, choć wiem, że w light siedzę już dość długo, wiadomo, że czasami wiecej się udzielam, a czasami mniej...
I uważam, że jak Ci lepsi zostaną przepisani do zwykłych to poziom obu zagadek spadnie. Bo w light zostaną Ci słabsi, a w zwykłych lepsi będą się czuli niepewniei minie duuuużo czasu zanim się rozkręcą. A lepiej chyba zrobić jeden temat o lepszym poziomie niż dwa o byle jakim. Chociaż może by się rozkręciło...

A druga kwestia jest taka, że zainteresowania zagadkami cieszy się popularnością tylko okresowo... Założę się, że za jakiś czas zagadki znowu opustoszeją...
Joanna

Post autor: Joanna »

Moim zdaniem w tej chwili podział an zagadki light i zwykłe jest w ten chwili czysto umowny, i nie mający pokrycia w rzeczywistości. Już od jakiegoś czasu (dłuższego) zagadki light wcale nie są takie łatwe. Jest tam sporo pytań naprawdę wymagających dokładnej poszukania lub sporej wiedzy, tylko zazwyczaj skupiające się na bardziej klasycznym tańcu - zwykłe zagadki zostały w którymś momencie zdominowane przez balet współczesny. Ale przecież tematyka i zakres zagadek zależy od samych uczestników, bo to przecież oni wybierają zdjęcia i zadają pytania.

Byłabym za tym, żeby albo utworzyć jeden temat (w sensie bez dzielenia na zwykłe, i na light), albo zrobić drobną restrukturyzację w light - niech one faktycznie będą łatwe, dla początkujących w teorii i baletach! Raczej jako miejsce 'wprawki' do zwykłych, a nie docelowe.
M.

Nie, nie - w żadnym wypadku nie planowałam nikogo na siłę przepisywać... podzieliłam się tylko z Wami tym co sobie od jakiegoś czasu układałam w głowie - że marzy mi się najpierw po resuscytacji zagadek-lite utrzymać ich stan stabilny (nie tylko okresową aktywność) a potem spróbować ożywić zagadki zwykłe... tak to sobie wymarzyłam, bo choć wzrósł poziom zagadek lite, to podział wydawał mi się sensowny i uważam, że warto by było do niego wrócić... tylko jak mówie, tego nie da się od razu.

Podział, rzeczywiście jest w tej chwili sztuczny - rozumiem, że chcecie po prostu utrwalić stan z tylko jednymi zagadkami, co w praktyce wyraziłoby się np. zmianą nazwy? Tak?
Poziomu w ten sposób nie zmienimy - bo to od osób biorących udział w zagadkach zależy poziom. W momencie, w którym udaje nam się utrzymać kilkoro od wielu miesięcy systematycznie bawiących się - to nie dziw, że poziom rośnie (bo ileż razy można pytać o Niżyńskiego?), ale przyszło też kilka nowych osób, które wyrównują poziom z powrotem do "lite" - co jest nawet fajne, bo dzięki zagadkom na różnym poziomie, rzeczywiście nowe osoby też się sporo uczą.

Heh, muszę się przespać z tym co piszecie (bo jak mówię, knułam po cichu troszkę inny plan i w tej chwili nie jestem przekonana...), czekam na opinię pozostałych forumowiczów, i Wasze dalsze również, bo jeszcze nie do końca rozumiem czemu taka zmiana miałaby służyć - utrwaleniu stanu obecnemu z tylko jednymi zagadkami i zlikwidowaniu sztucznego podziału? Ale czy on tak bardzo w czymś przeszkadza? W moim odczuciu zagadki lite, właśnie w takiej formie mają swój specyficzny klimat - i zdawało mi się, że jest ok.

...czekam na Wasze dalsze opinie... dajcie mi proszę czas na przespanie się z tym co piszecie :)
Joanna

[quote:44b0133d8e="M."]Podział, rzeczywiście jest w tej chwili sztuczny - rozumiem, że chcecie po prostu utrwalić stan z tylko jednymi zagadkami, co w praktyce wyraziłoby się np. zmianą nazwy? Tak?
Poziomu w ten sposób nie zmienimy[/quote:44b0133d8e]

Ja to właśnie miałam na myśli. Zagadki zwykłe właściwie nie istnieją w tej chwili - 'umarły' jakiś czas temu. Jedyne zagadki, jakie są, to light. Po prostu zmieniła się grupa uczestników - te ze starych zagadek się w dużej części po prostu wykruszyły z forum.
Zagadki 'łatwe' wcale nie są takie łatwe. Nie chodzi zresztą o zmianę poziomu, a tylko zmianę nazwy - na bardziej adekwatną. W zagadkach zwykłych nigdy nie chodziło o to, aby miały one jakiś specjalnie określony poziom trudności - to sami uczestnicy zadawali takie, a nie inne pytania, a jak ktoś coś bardzo łatwego, to po prostu było b. szybko zgadywane... Ale nie było jakiegoś odgórnie ustalonego poziomu trudności czy czegoś takiego, pamiętajmy o tym. Zagadki light powstały, jak część osób zaczęła się burzyć, że zwykłe zagadki są dla nich za trudne, głównie dlatego że sporo było baletów współczesnych (tylko i wyłącznie dlatego, że akurat osoby w tamtym czasie aktywne w zagadkach, tym tematem się interesowały).
Wszystko więc zależy od grupy osób. A nie widzę sensu nazwy zagadek łatwych, jeśli one są na bardzo różnorodnym poziomie, a często do łatwych wcale nie należą, a ponadto są w chwili obecnej jedynymi zagadkami?...

A jeśli zostawić podział - to może jednak trzymać się tej 'łatwości'? I np. ustalić, że max. bycia w zagadkach light to np. pół roku? Tak jak szkoła - nie siedzi się w niej całe życie, a chodzi o to, aby przejść na wyższy poziom.
M.

No dobrze, przespałam się z tym co piszecie i już odpowiadam :)

Przyznam się Wam szczerze, że macie rację - po pierwsze, w żadnym wypadku nie ma co nikogo zmuszać do przejścia do trudniejszych zagadek, które nie żyją, ani na siłę dzielić zagadek na dwa poziomy podczas gdy zdaje się, że wszystkim zgadującym jest w tej chwili w zagadkach light dobrze.

Co najwyżej myślałam o tym, by właśnie za jakiś czas spróbować podjąć próbę ożywienia zagadek zwykłych, ale na zasadzie własnego zaangażowania się w nie, ew. oczywiście jakiś innych nagród no i sprawdzenia czy znajdzie to grupę odbiorców.

Z drugiej strony to o czym piszesz Joanno - że powinien być jakiś określony staż jest świetne. Tylko, że w praktyce trudne do zastosowania, bo znów - ludzie się zadomowili, utworzyła się stała grupa zagadkowiczów i nie ma co odgórnie w to ingerować, jeśli im dobrze. Ale przeszło mi przez myśl, że może skoro zagadki robią się coraz trudniejsze, a z tego co widzę osoby początkujące zapisują się, czasem coś zgadną, a potem cichną to może rzeczywiście zagadki lite są zbyt trudne. I może zamiast myśleć o ożywianiu zagadek zwykłych, można spróbować utworzyć nową "grupę początkującą"... bo może rzeczywiście zagadki lite ewoluowały...

No ale cały czas nie wiemy czy wśród samych osób zgadujących jest jakakolwiek potrzeba zmian - a to chyba oni powinni mieć decydujące zdanie w tej kwestii, także chyba dobrze będzie po prostu poruszyć ten temat publicznie. I chyba tak właśnie trzeba będzie zrobić...
Joanna

Nie wiem, czy 'reanimacja' dawnych zagadek ma sens. Widac znudzily sie, lub stracily odbiorcow, a jesli ktos bardzo chce, to ma light.

Bylabym za tym, zeby po prostu - usunac z nazwy zagadek latwych 'lite' i tyle, traktowac je tak, czym sa w rzeczywistosci. Ten podzial dla mnie byl zreszta zawsze bardzo sztuczny, troche na zasadzie 'chcemy miec wlasne zagadki', a sztuczny jest tym bardziej teraz, kiedy nie ma co dzielic - z powodu smierci naturalnej konkurencji.

Co do zagadek latwych w sensie 'grupy poczatkujacej' - to jedna z mozliwosci. Co do jej realizacji sié nie upieram, natomiast obrazuje sens i idee zagadek.
ODPOWIEDZ