Pielęgnacja point

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Czajori

Post autor: Czajori »

W dzisiejszym dziwnym dniu zdarzyła mi się bardzo dziwna rzecz - wylała mi się do torby z rzeczami baletowymi cała butelka wody :? (brawo dla mnie). Najbardziej zamoczyły się moje pointy. Suszę je na parapecie (podobno suszone na kaloryferze mogłyby za bardzo stwardnieć). Czy Wam zdarzyło sie kiedyś coś podobnego? Czy pointy wyschły i nadawały się jeszcze potem do użytku?
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Wiem, ze Paula wyprala pointy przed dyplomem i potem byly do niczego. Wydaje mi sie, ze trzeba je jak najszybciej wysuszyc[suszarka?] zeby woda nie zdarzyla calkiem wsiaknac w podeszwe i w czubek. ale teraz to juz chyba i tak za pozno, zeby tak zrobic.
Czajori

Post autor: Czajori »

Kaś, ale ja moich nie prałam :P
O dziwo, pointy wyschły same (na oknie) i poza malutkim zaciekiem na podeszwie wewnątrz każdej pointy, mają się całkiem dobrze - czubek nie rozmiękł, podeszwy nie zmieniły właściwie giętkości - mogę spokojnie robić wszystkie rzeczy, które robiłam en pointes do tej pory. Ufff :twisted:
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Wiem, Czajori, ale to byl jedyny przypadek, ktory kojarzyl mi sie z mokrymi pointami[ja wylalam czerwony sok, kochana i tez mam zacieki, ale w tym odcieniu xP tylko ze ja w pointach nie cwicze, a niedlugo i tak nowe dostaniemy]. Ale skoro wszystko dobrze, to 'uff' i wracamy do pracy :mrgreen:
gonia

Post autor: gonia »

ja chciałam powiedzieć tylko, że próbowałam umyć pointy gąbeczką lekko zwilżoną i mydełkiem, ale to nic nie dało (myłam czubki, ale nie rozmiękły)...
i chyba jednak będę zmuszona siłą i godnością kombinować z benzyną, bo moje pointy wyglądają po roku używania gorzej niż pointy koleżanki, która ma je dłużej...
a czy wam Sansha'y wyblakły? mi wyblakły i jakby zżółkły ;/
.:tutu:.

Post autor: .:tutu:. »

Moze trzymalas je na sloncu?
gonia

Post autor: gonia »

niee, nie trzymałam na słońcu ;)
a benzyną mi plamy nei zeszły ...
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

wszystkie moje 3 pary po kilku miesiącach użytkowania zrobiły się przeokropnie żółte, jak twoje. dlaczego? pojęcia nie mam.
sasetka2505

Post autor: sasetka2505 »

soorry jeśli się powtarzam, ale mam pytanie, czy do point chce dokleic sobie na czubkach cieniutka skórkę, to na czym najlepiej? moja mama chce na butaprenie. I jeszcze jedno, mam przykleic tylko na czubku czy jakos zawinac pod podeszwę tylko jak?
Marcysia

Post autor: Marcysia »

najlepiej to dać do szewca, bo on to póżniej tak ściska żeby sie mocno trzymało...,
ale jak chvesz koniecznie sama to można takie specjalne do skóry kupić kleje a na budaprenie może sie nie udać... ;)

a do tego jak przyklejić to ja mam tak naa czubek i na podeszwie kawałek ale tylko na materiale.. :)
http://akces.biz/gif/tegosc.jpg ------ tu trochę widać tak powinny byc podklejone pointy
ODPOWIEDZ