Dostęp do SQL-a w PA i kopie baz.

Sprawy formalne Forum
Torin

Dostęp do SQL-a w PA i kopie baz.

Post autor: Torin »

Witam

BARDZO WAŻNA SPRAWA !!!

W menu PA dostępna jest obecnie dość rozbudowana część dotycząca SQL-a (czyli dostępu bezpośredno do bazy danych).
Aby móc skorzystać z tych funkcji konieczne jest specjalne zezwolenie dla administratora jako że funkcje tam dostępne są potencjalnie niebezpieczne - w skrajnym przypadku można skasować wszystkie tabele w bazie danych czyli zupełnie połóżyc forum na amen. Można też mocno utrudnić życie użytkownikom włączając chcoćby odbudowę tabel search. Itp Itd.
Obecnie dostęp do tych funkcji mam tylko ja. Sam sobie nadałem.
Pytam - komu jeszcze dodać uprawnienia do korzystania z tych funkcji.
Wszystkim administratorom - komuś konkretnemu ?
Zrobię dokładnie tak jak zadecydujecie.

Sprawa druga.
Kopie bazy danych forum.
Niestety nie wiem czy właściciel domeny wykonuje kopie baz (IMHO na 99,9999 % nie ale stu procentowej pewności nie mam), tu pytanie czy ktoś z was robi/robił kopię bazy ?? Jak regularnie ?
Jeśli nie to musimy to ustalić. Inaczej któregoś pięknego dnia możemy sie obudzić bez forum.

Torin
Joanna

Post autor: Joanna »

Jesli o mnie chodzi - ani nie potrzebuje dostepu do SQLa, ani nie robilam kopii bazy danych. Rowniez nie wydaje mi sie, aby wlasciciel forum robil takie kopie, ale pewna nie jestem.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

nie mam zielonego pojęcia czy własciciel robi kopie bazy (forum) - chyba tak, bo pamiętam ze jak jakiś haker załatwił nam forum to sisi wespół z kimś odtwarzała forum z kopii sprzed tygodnia - dlatego zabrakło paru watków i wpisów robionych w tym czasie między "kopią" a atakiem hakera. Ale to trzeba by sie dowiedziec u super admina. Ja nie mam, nie chce mieć nic współnego ani z kopiami, bazami ani innymi zaawansowanymi narzędziami na forum - po prostu się na tym nie znam a i czasu coraz mniej... :(
Tranquility

Post autor: Tranquility »

Torinie, myślę, że Ty się na tym tylko z naszej czwórki znasz :) ja też nie chcę się w to mieszać...
ODPOWIEDZ