Sugestie i uwagi do "Słownika" - wątek otwarty
Waganowa, str. 103
Soubresaut - skok z 2 nóg na 2 nogi. Odepchnąc się od podłogi, odleciec w przód nie rozwierajac złączonych stóp o wyciagniętych palcach. Tułów przed rozpoczeciem skoku skłonic wprzód, a podczas wzlotu przegiąc mocno w tył tak aby nogi pozostały z tyłu. Nogi w skoku łaczymy bez udereznia łydką o łydkę, mocno sciskamy końce stóp. Opadać jednoczesnie na obie nogi w plie, ręce swobodne mniej więcej w pozycji przygotowawczej
Soubresaut - skok z 2 nóg na 2 nogi. Odepchnąc się od podłogi, odleciec w przód nie rozwierajac złączonych stóp o wyciagniętych palcach. Tułów przed rozpoczeciem skoku skłonic wprzód, a podczas wzlotu przegiąc mocno w tył tak aby nogi pozostały z tyłu. Nogi w skoku łaczymy bez udereznia łydką o łydkę, mocno sciskamy końce stóp. Opadać jednoczesnie na obie nogi w plie, ręce swobodne mniej więcej w pozycji przygotowawczej
hmmm...z opisu wg. Waganowej i mojej wyobrazni wynika, ze to moze byc skok podobny do tego ktory wykonuje Giselle. Bardzo czesto na roznych fotografiach tancerka jest ukazana wlasnie w tym skoku. Jako Giselle ma wtedy biala paczke, z 2 aktu. Rece w alonge.
Przerylam wiele galerii ale nie moge znalezc zdjecia :) bede szukac dalej.
Termin ten obił mi sie o uszy na klasyce w OSB, ale nie moge konkretnie przypomniec sobie przy jakiej okazji.
Przerylam wiele galerii ale nie moge znalezc zdjecia :) bede szukac dalej.
Termin ten obił mi sie o uszy na klasyce w OSB, ale nie moge konkretnie przypomniec sobie przy jakiej okazji.
-
makova_panienka
Joanno, czy możesz przekleić te zdjecia w odpowiednie miejsce w słowniku albo podac mi linki do nich przez PW żebym uzupełniła słownik?
i jeszcze jedno: czy ktoś byłby skłonny opracowac postulowane wyzej terminy, których brakuje w słowniku? Chodzi o brise, 'releve lent, pique, penche. Wam, praktykom będzie na pewno łatwiej....
PS. podczyściłam wątek bo cos długi sie zrobił
i jeszcze jedno: czy ktoś byłby skłonny opracowac postulowane wyzej terminy, których brakuje w słowniku? Chodzi o brise, 'releve lent, pique, penche. Wam, praktykom będzie na pewno łatwiej....
PS. podczyściłam wątek bo cos długi sie zrobił