rozgrzewka....ile powinna trwać? Proszę pomóżcie!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
olcia_olcia

rozgrzewka....ile powinna trwać? Proszę pomóżcie!

Post autor: olcia_olcia »

Hej dziewczyny :D Jestem tu nowa, więc nie wiem czy temat mojego postu się powtarza... Chodzi o rozgrzewkę. Czy wy, baletnice też popieracie dobrą mocną rozgrzewkę?? Typu bieganie, przysiady itp. czy może od razu się rozciągacie? Napiszcie jak to jest w waszym przypadku :) Ja tańczę fitness, czyli taniec nowoczesny pomieszany z akrobacjami, piramidami itp. i za 3 miesiące mam mistrzostwa szkolne..... więc muszę sie ostro wziąć :D Pozdrowionka :*
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Witaj olciu_olciu!
No więc, ja uczennica OSB jestem oczywiście za bardzo porządną rozgrzewką. W balecie jest od najłatwiejszego ćwiczenia do najtrudniejszego, i najpierw żby coś zrobić musisz się koniecznie rozgrzać, bez tego ani rusz! Możesz sobie zrobić wtedy tylko krzywdę!!
gonia

Post autor: gonia »

ja zawsze rozgrzewam się tak-
1) poimprowizować
2) jakieś takei battements, rond de jambe, releve, developpe, port de bras, pozycje nóg (żeby poćwiczyć odkręcenie), plie... te okolice... wszelkie ćwiczenia jakie tlyko wymyślę "przy drążku" (czyli w moimprzypadku przy krześle :D)
Olka_KoRn

Post autor: Olka_KoRn »

ja coprawda nie jestem w szkole baletowej i tez głównie tańczę nowoczesny z elementami akrobatycznymi, no i również jestem zwolenniczką niekoniecznie "10-cio godzinnej" rozgrzewki, ale musi byc porządna!!! Strasznie mnie "irytuje" ból po tańczeniu-nogi, wszystko ponaciągane i ogólnie bezdnadzieja...więc radzę wmiarę długą i PORZĄDNĄ rozgrzewkę...a jak masz mistrzostwa to zaczynaj juz dziś bo tez nieźle jest sie tak w ostatniej chwili mocno rozciągać... :D
Julie

Post autor: Julie »

NO ale w koncu nie ma odpowiedzi na to pytanie w ogolnie znanym nam (nie baletnicom) jezyku :) moglby ktos odpowiedziec jak mozna sie rozgrzac?
Joanna

Post autor: Joanna »

Rodzaj rozgrzewki zalezy od tego, co zamierzasz wlasnie cwiczyc - inaczej sie rozgrzewac przed silownia, inaczej przed lekcja baletu.
Julie

Post autor: Julie »

chodzi mi o rozgrzewke przed rozciaganiem nog
Goosia

Post autor: Goosia »

rozciaganie powinno sie zaczynac od kregosłupa a rozgrzewka powinnna doprowadzić do tego zebys czuła już ze miesnie masz rozgrzane i przygotowane do wysilku.. morzesz robić skip'y, biegac w miejscu, skakac.... kazdy indywidualnie dobiera sobie czas, ale mysle ze 20 minut minimum jesli chcesz uniknąć kontuzji... pozdrawiam :)
.:Karina:.

Post autor: .:Karina:. »

Proponuje także krążenia głową, ramionami, korpusem, skłony, trochę pajacyków, wymachy nóg, bieganie w miejscu, trochę przysiadów. Również chwila na rowerku, albo steperze jest dobrym pomysłem, ale wiadomo, że nie każdy ma do nich dotęp.
Nefretete

Post autor: Nefretete »

Ja mogę jeszcze poradzić w ramach rozgrzewki w trakcie biegania/skakania robienie kilku partii brzuszków/pompek/biegu poziomego.
ODPOWIEDZ