Pierwsze pointy
Pierwsze pointy
No wiec niedlugo chcialabym kupic sobie pointy moje pierwsze w zyciu... od pazdziernika bede chodzic na klasyke, wiem ze to nie czas na pionty ale chcialabym je poprosu miec popatrzec na nie, moge je pozniej miec do baletu i niewiem jakie wybrac pomozecie mi?? moja stopa jest szeroka rozmiar buta nosze 39-40 i niewiem jaka twardosc wybrac... licze na wasza pomoc, z gory dziekuje
jaki model jako pierwszy?
dla początkujących najlepsze są recitale (jeśli kupujesz sanshę) bo mają szeroki czubek więc łatwiej zachować równowagę zanim się człowiek przyzwyczai ze stoi na czubkach ;) są to raczej średnio twarde ponity więc dobre dla każdego podbicia a szerokość (M - medium, W - wide itp) musisz zadecydować sama dopasowując do swojej stopy. jeśli masz rozmiar 39-40 to będzie pasował na ciebie rozmair 11 albo 12 (zakładając ze będziesz nosić jakieś wkładki) ale dokładnie to musisz zmierzyć bo każda stopa jest inna.
[quote:e43e25a365="sisi"]dla początkujących najlepsze są recitale (jeśli kupujesz sanshę) bo mają szeroki czubek więc łatwiej zachować równowagę zanim się człowiek przyzwyczai ze stoi na czubkach ;) są to raczej średnio twarde ponity więc dobre dla każdego podbicia a szerokość (M - medium, W - wide itp) musisz zadecydować sama dopasowując do swojej stopy. jeśli masz rozmiar 39-40 to będzie pasował na ciebie rozmair 11 albo 12 (zakładając ze będziesz nosić jakieś wkładki) ale dokładnie to musisz zmierzyć bo każda stopa jest inna.[/quote:e43e25a365]
moja koleżanka (którą zresztą witam na forum) pisała do pas de chat z zapytaniem o pierwsze pointy i powiedzieli jej, że dla początkujących najlepsze są... uwaga, uwaga... soprano! moje pierwsze pointy to właśnie soprano i nie narzekam, ale też nie mam porównania...
moja koleżanka (którą zresztą witam na forum) pisała do pas de chat z zapytaniem o pierwsze pointy i powiedzieli jej, że dla początkujących najlepsze są... uwaga, uwaga... soprano! moje pierwsze pointy to właśnie soprano i nie narzekam, ale też nie mam porównania...
-
PavlovaAnna
-
aankaa_baletnica=)
Z Sanshy chyba najlepsze są dla początkujących Recitale. Choć ja wole Grishko... Mam novice i jestem zadowolona. Są miękkie i dobrze się w nich cwiczy. No i stopa ladnie wygląda :D
[size=9:2310e6699a][color=violet:2310e6699a](niektóre posty zostały zedytowane z uwagi na odniesienia do postów skasowanych.
mod.)[/color:2310e6699a][/size:2310e6699a]
[size=9:2310e6699a][color=violet:2310e6699a](niektóre posty zostały zedytowane z uwagi na odniesienia do postów skasowanych.
mod.)[/color:2310e6699a][/size:2310e6699a]
Sansha Recital - rozmiary
cześć dziewczęta, otrzymałam parę informacji z Pas de chat na temat point Recital i innych.
Może którtejś się przydadzą:
(Tylko proszę się nie śmiać bo np. pytanie (odpowiedź) 1 jest zabawne)
1. Pointy się nie rozbijają na długość
2. Są ręcznie robione
3. MAją wciągniętą gumkę (taki jakby ściągacz)
4. Nie zawsze na pierwsze pointy tancerki wybierają Recital czy Soprano...
(ja jednak obstaję dalej przy Recital ze względu na szeroki czubek)
5. Czubki obszyte są satyną. Przeciera się. gdy są już bardzo brudne tancerki
po prostu kupują nowe pointy.
(chodziło mi o to jak je zabezpieczyć...)
7. są kolory PINK (odcień brzoskwiniowy) i UNPINK (angielski róż)
są dostępne w takim kolorze jak na zdjęciu na stronie pasdechat
(to jest chyba ten PINK)
8. Przesyłka kosztuje ok. 11 zł
9. pointy Recital są w cenie: 115 zł
10. Przesyłane są paczką prorytwtową czyli powinna dojść za 3 dni od daty
wysłania.
11. dla stopy o dł. 26,6 cm odpowiednie są ponoć 13.
następne są dla 27 cm - 14 (największe)
dla 26 cm - 12
(czyli wnoskuję że rozmiar zmienia się co 0,5 cm:) )
* teraz proszę o radę.
na długość 26,6
i szerokość 9,1 cm Pani mi proponuje rozmiar 13W.
Co o tym sądzicie? zmieszczą mi się solidne wkładki albo jakiekolwiek ale żeby nie bolało aż tak...?[/url]
Może którtejś się przydadzą:
(Tylko proszę się nie śmiać bo np. pytanie (odpowiedź) 1 jest zabawne)
1. Pointy się nie rozbijają na długość
2. Są ręcznie robione
3. MAją wciągniętą gumkę (taki jakby ściągacz)
4. Nie zawsze na pierwsze pointy tancerki wybierają Recital czy Soprano...
(ja jednak obstaję dalej przy Recital ze względu na szeroki czubek)
5. Czubki obszyte są satyną. Przeciera się. gdy są już bardzo brudne tancerki
po prostu kupują nowe pointy.
(chodziło mi o to jak je zabezpieczyć...)
7. są kolory PINK (odcień brzoskwiniowy) i UNPINK (angielski róż)
są dostępne w takim kolorze jak na zdjęciu na stronie pasdechat
(to jest chyba ten PINK)
8. Przesyłka kosztuje ok. 11 zł
9. pointy Recital są w cenie: 115 zł
10. Przesyłane są paczką prorytwtową czyli powinna dojść za 3 dni od daty
wysłania.
11. dla stopy o dł. 26,6 cm odpowiednie są ponoć 13.
następne są dla 27 cm - 14 (największe)
dla 26 cm - 12
(czyli wnoskuję że rozmiar zmienia się co 0,5 cm:) )
* teraz proszę o radę.
na długość 26,6
i szerokość 9,1 cm Pani mi proponuje rozmiar 13W.
Co o tym sądzicie? zmieszczą mi się solidne wkładki albo jakiekolwiek ale żeby nie bolało aż tak...?[/url]