naciągnięte/nadwyrężone mięśnie i ścięgna

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ale nie licz od razu na zbyt wiele. to moze troche potrwac. latwo jest zaszkodzic, trudniej naprawic.
Goosia

Post autor: Goosia »

ale nie przestawaj cwiczyć, bo to nic nieda, a wrecz pogorszy Ci kondycje, a sciegno wcale za szybko nie przestanie boleć...

a wlasnie, jak tam? przeszlo ci? i kiedy masz wystepy? ;)
aagatkaa

Post autor: aagatkaa »

Już jest dużo dużo lepiej! A występy mam w weekend.

no to bardzo sie cieszymy i powodzenia?
posluchalas naszych rad czy moze uslyszalas jeszcze cos nowego? :D
aagatkaa

Post autor: aagatkaa »

Oczywiście, że waszych! Smarowałam bolące miejsce maścią i ogólnie trzymałam nogę w cieple, strałam się też nie przesadzać z treningami. I pomogło! Te ścięgna to okropna rzecz :x . J
eszcze raz dziękuję za rady!

prosze bardzo, cieszymy sie ze pomoglo, bo to kolejny dowod na to, ze nasze sposoby skutkuja ! :D
małgo...

Post autor: małgo... »

ja na wakacjach ostro naderwałam sobie mięsień .....dopiero terza zaczynam spowrotem robić szpagat na prawa nogę!!!!1 długo zajeł mi czasu zanim wszystko wróciło do normy.....używalam maści i rozgrzewaałam noge codziennie....no ale żeby nie był tak fajnie to właśnie coś mi sie stalo z dróga nogą no ale nie jest az tak zle .....mam nadzieję że maści i rozgrzewaniw pomoże!!!!1
Goosia

Post autor: Goosia »

bo naderwanie sciegna to nic innego jak mechaniczne uszkodzenie mikro włókien, a jak wiadomo ona musza sie zrosnąc, a zrastają sie tak głupio ze trza sie rozciągać prawie od nowa...
Joanna

Post autor: Joanna »

Goosia - niezupełnie.
Uszkodzone (naderwane) ścięgno zrasta się zwykle tak, że jesttrochę dłuższe niż poprzednio, co wbrew pozorom nie jest dobrze, bo nie zapewnia odpowieniej stabolnosci kości w stawie.
Natomiast jeśli zrasta się mięsień, to wtedy faktycznie trzeba go rozciągać od nowa, ale to podobnie jak po dłuższym okresie niećwiczenia.
ODPOWIEDZ