pstrykajacy kręgosłup, biodra i inne części ciała

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Ladybirt

Post autor: Ladybirt »

Nie lubie jak mój kolega psrtyka bo przechodza mnie dreszcze, mnie pstryka tylko szyja no i stopy.
Goosia

Post autor: Goosia »

a wiecie może skąd to strzelanie?? mi strzelają kości (raczej stawy [?]) tylko w pewnych okolicznościach np. jak zaczynam tańczyć bez rozciągania, albo jak ćwicze gdzieś gdzie jest zimno :lol: nigdy nie zdołałam się dowiedzieć czy to strzelanie ma jakieś swoje logiczne wytłumaczenie :(
drCoppelius

Post autor: drCoppelius »

to jest chyba z rozruszania pewnych czesci ciała np nie znam osoby (nawet normalnych "zjadaczy chleba") której nie strzelaja kolana przy kucaniu.. :roll: Ale ja sie nie znam, więc może ktoś inny sie wypowie?
Gość

Post autor: Gość »

[quote:19b27f03de]Często to nie stawy strzelają. Najczęściej jest to właśnie przypisywane stawom, a odpowiedzialne są za to ścięgna, które ślizgają się po mięśniach lub kościach i w pewnym momencie, gdy przeskakują słychać charakterystyczny trzask, a czasem nawet ból.
Dotyczy to większości stawów, natomiast obiawia się to najczęściej u biegaczy, oprócz biodra również w stawie skokowym.

Tak się dzieje w przypadku np.biodra - strzelajace biodro wywołuje przeskakiwanie pasma biodrowo-piszczelowego ponad krętarzem wiekszym kosci udowej. W medycynie nazywa się to "zespół strzelającego biodra".

Tego typu problemy nie powinny zazwyczaj budzić obaw,o ile nie towarzyszy temu ból,lub ograniczenia ruchomości.[/quote:19b27f03de]

Teksty pochodzą z forów (?) i stron mniej lub bardziej o tematyce medycznej. Dlatego nie mogę powiedzieć, czy zawierają informacje prawdziwe.
drCoppelius

mój pan od biologi mówił ostatnio teń że np palce, kręgosłup strzelają jak je sie wygina w nieprzystosowany do tego kierunek i wtedy kośc wychodzi z czegoś tam i jest pstryk, a na kolana to podobno wrocławski klimat źle działa....:| [size=9:17bdb4009a]chyba sama nic z tego nie rozumiem[/size:17bdb4009a]
Gość

... i on chyba tez nie wie co mówi

mi np. kciuk i kark strzela przy raczej normalnych ruchach. Ale od nauczycieli można sie wielu naprawde "ciekawych" rzezcy dowiedzieć.
drCoppelius

no...:/ bo to brzmi jakby on mówił o emerytach...

P.S
czy wam tez strzela duży palec u nogi przy normalnym zginaniu i prostowaniu go? bo mi za każdym razem i nie wiem od czego to :roll:
Gość

Dużo osób ma tą dolegliwość. Ale chyba jest nieszkodliwa. Mi strzela tylko dopóki nie rozgrzeję stóp. I skręcony mi strzela prawie przy każdym ruchu, ale jakbyś skręciła, to by Cie bolało na wysokości halluksa.
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Mi najczesciej strzelaja kolana i palce u rak, ostatnio nawet kregoslup. Zastanawiam sie czy to "pstrykanie" nie grozi czyms powazniejszym na pozniejsze lata.
Majka

Post autor: Majka »

mi tam dużo rzeczy strzela :wink: a jak przy plie mi nie strzeli kolano to sie zastanawiam czy wszystko w porządku :D i mam jeszcze tak ze jak siadam do żabki to najpierw musze poczekac az cos mi przeskoczy w prawym biodrze a dopiero potem moge sie rozciagać :wink: co prawda to przeskakiwanie jest troche bolesne ale nie da się inaczej :wink:
ODPOWIEDZ