podbicie (jak ćwiczyć?)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

fotel też może byc. I jeszcze szkolna ławka :wink:
Basia

Post autor: Basia »

Bardzo ciekawe urządzenie do wyrabiania podbicia do zobaczenia na stronie: http://www.artform.it/english.htm
Po wejściu na ten link, kliknijcie na dole: Equipment, a następnie: Pro Arch
Nefretete

Post autor: Nefretete »

no prosze, a podobno podbicia nie da sie za bardzo wyrobic, a tu mamy i cwiczenia i urzadzenie (choc nie wyglada ono zbyt "sympatycznie"). Hhmm, to moze zaczne robic te cwiczenia, choc pewnie na efekty trzeba czekac bardzo dlugo...
sisi

Post autor: sisi »

spotkalam sie z tymi cwiczeniami juz jakis czas temu i one rzeczywiscie pomagaja!! chociaz podbicia z pierwszej animacji mge tylko pozazdroscic ;)

a jesli chodzi o urzadzenie to wyglada szczegolnie niesympatycznie... ciekawe czy dziala :) widzialam kiedys tez inne, ale chwilowo nie moge znalezc zdjecia.
Assa

Post autor: Assa »

O rannnnnyyy....to jakieś imadło :shock: .....Cwiczcie ćwiczcie ja potem popatrzę :lol: ....khikhikhi
aankaa_baletnica=)

szczerze mówiąc ja sobie nie wyobrażam wiczenia w tej maszynie podbicia.......... :?:
Paula

Post autor: Paula »

Moja pani od tańca klasycznego mówiła że w dzieciństwie jedynym jej problemem kiedy szła do szkoła baletowej było płaskostopie. Teraz ma piękne podbicie. Ostatnio jadąc w autokarze do Niemiec powiedziała nam, że aby je sobie wyrobić wkładała stopy pod tapczan jakieś wąskie przestrzenie. Ale nie razdę nikomu tak drastycznych metod. Przy czymś takim łatow nabawić się kontuzji (sama nie ukrywała że właśnie w ten sposób musiała przerwac na miesiąc ćwiczenia-cos nadwyrężyła czy złamała, nie pamietam dokładnie)
aankaa_baletnica=)

uł......... rzeczywiście drstyczne..... My cwiczymy podbicei w ten sposób....
Siedzisz z nogami wyprostowanymi i niewykręconymi, a jakaś koleżanka siada ci na podbiciu, lub opiera się z całej siły rękami. Ty trzymasz za wszelką cenę wyprostowane kolana, a jak nie wychodzi to poproś inną koleżankę, żeby ci usiała, albo trzymała kolana. Dobry sposób! Ale tez dośc drastyczny..........
Gość

Post autor: Gość »

ALe czy ten sposób jest na pewno skuteczny??
(ponownie) Armida

-

Post autor: (ponownie) Armida »

A ja osobiście preferuję metodę wspomnianej "Pani". Oczywiście nie mówię tu już o ciągłym releve i pólpalcach (co robi się juz samo), ale często wkładam stopy (do momentu gdzie powinny być mocniej wygięte)pod łóżko i prostuję kolana. Najlepiej robi mi sie to w pointach. U mnie to dzała i nie uważam tego za drastyczne.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ