IV Międzynarodowa Gala Baletowa
tak nie można postawić sprawy: Bytom czy Warszawa? Występowały 3 absolwentki z Bytomia i 2 z Warszawy i ich wystepy można oceniac wyłącznie "pojedynczo", a nie jako reprezentację szkół. Zwłaszcza że A. Lorec zdecydowała się wykonac klasyczną wariację z rajmondy, a reszta układy współczesne. Myślę tez, ze sporo będzie zależało od tego czy sam układ nam sie spodobał czy tez nie. W klasyce to oczywiste - wariacja jest taka a taka i można zobaczyc czy ktos dobrze ją wykonuje, we współczesnym nawet najlepszy tancerz nie zaprezentuje się super korzystnie w takiej sobie choreografii. A dla mnie np. układy prezentowane przez dziewczeta na gali były takie własnie: ani dobre, ani złe, konkursowe, czyli zawierajace rózne elementy aby pokazac umiejetności tancerek, ale jakoś nie przekonujące emocjonalnie, tresciowo. W każdym razie ja nikogo bym nie wyróżniała.
Szczerze mówiąc, po Gali w Koszalinie wróciłam niepocieszona. Nie miałam pojęcia, że życie baletowe w tym mieście aż tak tętni. Towarzystwo Baletowe, powstająca Szkoła, scena baletowa Teatru a nawet szkołka w pobliskim Mielnie...A u nas w Szczecinie tylko Ognisko Baletowe, w którym naukę kończy się w trzeciej klasie gimnazjum. Na szczeście na bankiecie bardzo dużo mówiło się o współpracy Opery na Zamku w Szczecinie ze sceną baletową - wspólne przedsięwzięcia baletowe, a moze nawet reaktywacja Studia baletowego w Szczecinie. Czekam z niecierpliwoscią. Bo bardzo tu wszyscy "Koszmarlinowi" zazdroszczą...Miejmy nadzieję, że coś z tego wyniknie!
a oto spisany program gali w Koszalinie (sfra, sprawdź, czy czegos nie namieszałam).
Program gali:
Cz. I
Anna Lorenc, absolwentka OSB w Bytomiu – wariacja z „Rajmondy”
Małgorzata Czajowska, absolwentka OSB w Bytomiu – układ „Pull and hol”
Karolina Wiśniewska, absolwentka OSB w Bytomiu –układ „Carmen”
Nerijus Juska, solista Litewskiego Teatru Opery i Baletu w Wilnie - układ „Torreador”
Irina Tsymbal i Balazs Delbo, pierwsi soliści Narodowej Opery Węgier, a od 2005 r. pierwsi soliści Opery Wiedeńskiej – układ współczesny w chor. Delbo
Katia Kuhar, pierwsza solistka Narodowej opery Ukrainy w Kijowie i Jewgienij Kolesnik, solista Flamandzkiego baletu Królewskiego w Antwerpii – Pas de deux „Diana i Akteon”
Elena Kuzmina i Igor Markow, pierwsi soliści Sanktpetersburskiego Teatru Baletu – fragment baletu „Moja Jerozolima”
Balazs Delbo – „Hopak”
Ludmiła Daksonowa, pierwsza solistka Państwowego Akademickiego Teatru Baletu Klasycznego w Moskwie i Aleksander Wojtiuk, solista Teatru Bolszoj – „Grand pas classique”
Cz. II
Walc ze „Śpiącej królewny” w wyk. dzieci i młodzież ze Sceny Baletowej Bałtyckiego Teatru Dramatycznego
Miki Hamanaka, solistka Litewskiego Teatru Opery i Baletu w Wilnie oraz I. Markow, N. Juska, A. Wojtiuk i J. Kolesnik - Adagio z czterema kawalerami ze „Śpiącej królewny”
Urszula Bernat, Diana Gajownik i Kinga Szabłowska, solistki Opery na Zamku w Szczecinie w chor. Michaiła Zubkowa
Dorota Mentrak, absolwentka OSB w Warszawie – układ „Taka jestem”
Magdalena Rymar, absolwentka OSB w Warszawie - układ „Tango”
Katia Kuhar i Jewgienij Kolesnik – „Tarantella”
Elena Kuzmina i Igor Markow – fragment baletu „Czerwona Giselle”
Miki Hamanaka i Nerius Juska - Pas de deux ze „Śpiącej królewny”
Finał – mazur ze „Śpiącej królewny” w wyk. dzieci i młodzież ze Sceny Baletowej Bałtyckiego Teatru Dramatycznego oraz solistów
PS. Recenzja "tworzy sie" :wink:
Program gali:
Cz. I
Anna Lorenc, absolwentka OSB w Bytomiu – wariacja z „Rajmondy”
Małgorzata Czajowska, absolwentka OSB w Bytomiu – układ „Pull and hol”
Karolina Wiśniewska, absolwentka OSB w Bytomiu –układ „Carmen”
Nerijus Juska, solista Litewskiego Teatru Opery i Baletu w Wilnie - układ „Torreador”
Irina Tsymbal i Balazs Delbo, pierwsi soliści Narodowej Opery Węgier, a od 2005 r. pierwsi soliści Opery Wiedeńskiej – układ współczesny w chor. Delbo
Katia Kuhar, pierwsza solistka Narodowej opery Ukrainy w Kijowie i Jewgienij Kolesnik, solista Flamandzkiego baletu Królewskiego w Antwerpii – Pas de deux „Diana i Akteon”
Elena Kuzmina i Igor Markow, pierwsi soliści Sanktpetersburskiego Teatru Baletu – fragment baletu „Moja Jerozolima”
Balazs Delbo – „Hopak”
Ludmiła Daksonowa, pierwsza solistka Państwowego Akademickiego Teatru Baletu Klasycznego w Moskwie i Aleksander Wojtiuk, solista Teatru Bolszoj – „Grand pas classique”
Cz. II
Walc ze „Śpiącej królewny” w wyk. dzieci i młodzież ze Sceny Baletowej Bałtyckiego Teatru Dramatycznego
Miki Hamanaka, solistka Litewskiego Teatru Opery i Baletu w Wilnie oraz I. Markow, N. Juska, A. Wojtiuk i J. Kolesnik - Adagio z czterema kawalerami ze „Śpiącej królewny”
Urszula Bernat, Diana Gajownik i Kinga Szabłowska, solistki Opery na Zamku w Szczecinie w chor. Michaiła Zubkowa
Dorota Mentrak, absolwentka OSB w Warszawie – układ „Taka jestem”
Magdalena Rymar, absolwentka OSB w Warszawie - układ „Tango”
Katia Kuhar i Jewgienij Kolesnik – „Tarantella”
Elena Kuzmina i Igor Markow – fragment baletu „Czerwona Giselle”
Miki Hamanaka i Nerius Juska - Pas de deux ze „Śpiącej królewny”
Finał – mazur ze „Śpiącej królewny” w wyk. dzieci i młodzież ze Sceny Baletowej Bałtyckiego Teatru Dramatycznego oraz solistów
PS. Recenzja "tworzy sie" :wink:
z tego co pamiętam, to ujęłaś wszystko Kasiu idealnie :-)
PS: Ze zniecierpliwieniem oczekuję recenzji... ;-)
Alicjo, mimo wspaniałej otoczki IV Gali, utworzonych klas baletowych, działającej już od 11 lat Szkólki Baletwoej w Mielnie i od 10 lat Studia Baletowego w Koszalinie oraz pięknych obietnic wspólpracy, to niestety balet nie znalazł się w nowej strukturze organizacyjnej teatru :-(
PS: Ze zniecierpliwieniem oczekuję recenzji... ;-)
Alicjo, mimo wspaniałej otoczki IV Gali, utworzonych klas baletowych, działającej już od 11 lat Szkólki Baletwoej w Mielnie i od 10 lat Studia Baletowego w Koszalinie oraz pięknych obietnic wspólpracy, to niestety balet nie znalazł się w nowej strukturze organizacyjnej teatru :-(
[quote:4073824349="sfra"]
Alicjo, mimo wspaniałej otoczki IV Gali, utworzonych klas baletowych, działającej już od 11 lat Szkólki Baletwoej w Mielnie i od 10 lat Studia Baletowego w Koszalinie oraz pięknych obietnic wspólpracy, to niestety balet nie znalazł się w nowej strukturze organizacyjnej teatru :-([/quote:4073824349]
Na szczeście wiem, że są poważne powody, dzięki którym współpraca ze Szczecinem będzie prężniejsza. Poza tym nasz zespół baletowy też nie jest narazie zbyt dobry - nie podejrzewam, aby występ szczecinskich tancerek powalił choć część publiczności. Ale wszystko jest do zrobienia. Wierzę, że wszystko zmierza ku lepszemu.
Alicjo, mimo wspaniałej otoczki IV Gali, utworzonych klas baletowych, działającej już od 11 lat Szkólki Baletwoej w Mielnie i od 10 lat Studia Baletowego w Koszalinie oraz pięknych obietnic wspólpracy, to niestety balet nie znalazł się w nowej strukturze organizacyjnej teatru :-([/quote:4073824349]
Na szczeście wiem, że są poważne powody, dzięki którym współpraca ze Szczecinem będzie prężniejsza. Poza tym nasz zespół baletowy też nie jest narazie zbyt dobry - nie podejrzewam, aby występ szczecinskich tancerek powalił choć część publiczności. Ale wszystko jest do zrobienia. Wierzę, że wszystko zmierza ku lepszemu.
-
Tranquility