taniec sportowy?
taniec sportowy?
Ostatnio będąc w Bydgoszczy zobaczyłem reklamę CENTRUM TAŃCA - oprócz tańca towarzyskiego jest taniec sportowy. W takim arzie mam pytanie co oznacza ten termin?
Czyżby nadzszedł ten czarny dzień, w którym to taniec wyrwał się ze sztuki i stał się bezmyślnym skakaniem?
Czyżby nadzszedł ten czarny dzień, w którym to taniec wyrwał się ze sztuki i stał się bezmyślnym skakaniem?
-
mirrorball
Re: taniec sportowy?
[quote:1b2263f30c="sfra"]Ostatnio będąc w Bydgoszczy zobaczyłem reklamę CENTRUM TAŃCA - oprócz tańca towarzyskiego jest taniec sportowy. W takim arzie mam pytanie co oznacza ten termin?[/quote:1b2263f30c]
O ile ja znam sie co nieco na teorii tańca, po przeczzytaniu kilku książek ośmielam się zasugerować, że taniec sportowy jest blisko tańca towarzyskiego. Taniec towarzyski to głównie program światowy (5 tańców stadardowych i 5 latynoamerykańskich), a taniec sportowy to rock'n'roll i jemu podobne,, nie włączone do tego programu.
Ale mogę się mylić.
pozdrawiam
m.
O ile ja znam sie co nieco na teorii tańca, po przeczzytaniu kilku książek ośmielam się zasugerować, że taniec sportowy jest blisko tańca towarzyskiego. Taniec towarzyski to głównie program światowy (5 tańców stadardowych i 5 latynoamerykańskich), a taniec sportowy to rock'n'roll i jemu podobne,, nie włączone do tego programu.
Ale mogę się mylić.
pozdrawiam
m.
Taniec sportowy, to poprostu taniec towarzyski, ale tańczony dla rywalizacji, czyli na turniejach. Kładzie się większy nacisk na technikę. Zwykłe pary taneczne zdobywają klasy taneczne w tak zwanej kategorii novice, a pary sportowe klasy od D-S. Klasa S to Ci najlepsi w tańcu sportowym, poza tym istnieją jeszcze zawodowcy, ale to już inna historia. Miłego dnia życzę :)
Re: taniec sportowy?
[quote="mirrorball"]Taniec towarzyski to głównie program światowy (5 tańców stadardowych i 5 latynoamerykańskich), a taniec sportowy to rock'n'roll i jemu podobne,, nie włączone do tego programu.
Jest dokładnie na odwrót niż napisałeś, do tańca towarzyskiego zalicza się rock'n'rolla itp., a w tańcu sportowym tańczy się tylko te 10 tańców. Byłeś blisko:)
Jest dokładnie na odwrót niż napisałeś, do tańca towarzyskiego zalicza się rock'n'rolla itp., a w tańcu sportowym tańczy się tylko te 10 tańców. Byłeś blisko:)