taniec sportowy?

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
sfra

taniec sportowy?

Post autor: sfra »

Ostatnio będąc w Bydgoszczy zobaczyłem reklamę CENTRUM TAŃCA - oprócz tańca towarzyskiego jest taniec sportowy. W takim arzie mam pytanie co oznacza ten termin?

Czyżby nadzszedł ten czarny dzień, w którym to taniec wyrwał się ze sztuki i stał się bezmyślnym skakaniem?
Wojtek4p

Post autor: Wojtek4p »

Sfra byłeś w Bydzi ? , i ja nic o tym nie wiedziałem . Kurczę może byśmy się poznali i troszkę pogadali .
A jeśli chodzi o centrum tańca to jest tam takie ogłoszenie , ale przyznam szczerze nie wiem co oni tam wyskakują . Hi hi hi . :D .
sfra

Bylem w Bydzi, ale nie mielibysmy szans na spotkanie, bo mialem tam konkurs i od razu po zejsciu ze sceny robilem maraton taksówką po mieście by zdązyć na pociąg, który de facto się spóźnił 15 minut...

:)
Leila

Post autor: Leila »

mi sie wydaje, że taniec sportowy to może byc cos typu te układy Nike czy Reebok, bo to nie jest taki typowy fitness, a raczej mieszanka różnych ćwiczeń z elementami tanecznymi. tak mi się wydaje.
Wojtek4p

Post autor: Wojtek4p »

Sfra a jaki ty miałeś konkurs jeśli można wiedzieć ?.
A i mam pytanko czy dotarła moja prywatna wiadomość do ciebie ?.
sfra

Finał Konkursu Poezji i prozy Frankofońskiej w Teatrze Polskim.

PM nie dostałem:-(
mirrorball

Re: taniec sportowy?

Post autor: mirrorball »

[quote:1b2263f30c="sfra"]Ostatnio będąc w Bydgoszczy zobaczyłem reklamę CENTRUM TAŃCA - oprócz tańca towarzyskiego jest taniec sportowy. W takim arzie mam pytanie co oznacza ten termin?[/quote:1b2263f30c]

O ile ja znam sie co nieco na teorii tańca, po przeczzytaniu kilku książek ośmielam się zasugerować, że taniec sportowy jest blisko tańca towarzyskiego. Taniec towarzyski to głównie program światowy (5 tańców stadardowych i 5 latynoamerykańskich), a taniec sportowy to rock'n'roll i jemu podobne,, nie włączone do tego programu.

Ale mogę się mylić.

pozdrawiam
m.
Isadora

Post autor: Isadora »

Taniec sportowy, to poprostu taniec towarzyski, ale tańczony dla rywalizacji, czyli na turniejach. Kładzie się większy nacisk na technikę. Zwykłe pary taneczne zdobywają klasy taneczne w tak zwanej kategorii novice, a pary sportowe klasy od D-S. Klasa S to Ci najlepsi w tańcu sportowym, poza tym istnieją jeszcze zawodowcy, ale to już inna historia. Miłego dnia życzę :)
Isadora

Re: taniec sportowy?

Post autor: Isadora »

[quote="mirrorball"]Taniec towarzyski to głównie program światowy (5 tańców stadardowych i 5 latynoamerykańskich), a taniec sportowy to rock'n'roll i jemu podobne,, nie włączone do tego programu.

Jest dokładnie na odwrót niż napisałeś, do tańca towarzyskiego zalicza się rock'n'rolla itp., a w tańcu sportowym tańczy się tylko te 10 tańców. Byłeś blisko:)
sfra

Do czego to doszło?
Absolutyzacja tańca...
ODPOWIEDZ