www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tancerze - serial taneczny
Autor Wiadomość
nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:06 pm   Tancerze - serial taneczny

po obejrzeniu pierwszego odcinka, pierwszego polskiego serialu tanecznego jetem mocno rozczarowana
generalnie M.Walach dała się poznać jako nawet niezła tancerka na rurze, Cichopek sobie kupiła perukę, K.Glinka pochwaliła się dosyć ubogim zasobem słów w którym dominowało słowo: "wyjdź"
i ogólny wniosek to taki że kradzież baletek i wredne zachowanie w stosunku do innych są przepustką do kariery

sukces? 100% talentu, 100% pracy

Pointerka 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
tańcerka
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:32 pm   

Ja także się rozczarowałam, może w następnym odcinku się trochę rozwiną... :shock:

fijoletowa 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
kompletna amatorka;)
Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:36 pm   

coraz bardziej widać, że Cichopek talentu aktorskiego to za grosz nie ma. strasznie to amerykańskie- zupełnie nie przystające do tego co jest u nas (tak mi się wydaje)

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 9:43 pm   

czekałam właśnie, aż ktoś założy ten temat.
Uważam, że Cichopkowa zepsuje ten serial samą swoją obecnością... wygląda po prostu fatalnie w blond peruce i choć jak na razie powiedziała tylko jedno zdanie, które ograniczyło się do pytania o buty, to widzę, że będzie fatalnie.
Walach tak się zaprezentowała... no cóż jest naprawdę szczuplutka i pasuje do roli nauczycielki klasyki. Z kolei Roma.. bez komentarza. Mogłaby zrzucić z brzuszka.

Przepraszam, że nie posługuję się nazwiskami aktorów, ale niestety nie znam nazwisk zbyt dokładnie :(

Father 
Solista Baletu

Wysłany: Sob Kwi 04, 2009 11:44 pm   

No ja też dorzuce swoje 3 grosze.
Chociaż nie jestem takim znawcą tańca jak Wy ale wyczuwam, że w tym serialowym towarzystwie jest sztuczność, tandeta, kicz, tania dyskoteka i rura.
Brak atmosfery tańca. :sad:

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 2:11 am   

nathaliye, zapomniałaś dodać o pustej i beznadziejnej roli Kamila Czarneckiego :P

szkoła jako budynek - jakbym Step Up'a oglądała ...

zgadzam się z fijoletową - za bardzo to amerykańskie na polskie realia...
jezu ale Cichopka i Glinka :roll: no comment...
wyglądało to tak jakby bohaterka w blond peruce chciała udowodnić że durniejszą jeszcze bardziej niż jest w rzeczywistości
a bohaterka prowadząca egzaminy, wyglądając jak gówniara za przeproszeniem, zachowywała się jakby chciała wprowadzić totalitaryzm czy monarchię absolutną
tak naprawdę to najfajniejsze postacie kreują Magdalena Walach i ta co gra tę Helenę Nałęcz-Gonzales... w ogóle to chyba najlepsze aktorki w tym serialu są, więc...

Jo_Ann 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 11:26 am   

Po pierwszym odcinku serialu o którym trąbi się od jakichś 2 lat spodziewałam się więcej. Czarnecki mi kompletnie do roli nie pasuje, zresztą nie umie grać; serial się nazywa "Tancerze", a tańca w nim tyle co kot napłakał, a w ogóle to nic się nie działo. Niby format kupiony od serialu "Fame" opartego na musicalu, ale musical jest świetny, oglądałam go milion razy, a to...

Jedyne czego żałuję, to to, że u nas nie ma takich szkół w rzeczywistości...

"There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." ~Vicki Baum

śnieżka_balerina 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerz
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:54 pm   

mi też nie przypadł do gustu pierwszy odcinek. Choreografia którą tańczyli nie podobała mi się strasznie, jednak myślę że z pierwszego odcinka od razu nie możemy się źle nastawiać, narazie wszystko się rozkręca,chociaż fabuła narazie trochę prosta...

Torin 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
miłośnik baletu :)
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:27 pm   

Ha - to ja dla odmiany powiem, ze mnie się podobał :)
Nie to że od razu ohh ahhh, ale spodziewałem się gorszego dziadostwa :)
Bez bicia przyznaje się że pewien wpływ może mieć fakt iż występuje w nim p. Wałach - jakoś tak coś czuje że sporo podnosi to atrakcyjność nawet prognozy pogody gdyby ona ja czytała ;) (oczywiście w moich oczach :) )
Poza tym równie "ważnym" czynnikiem jest fakt że jedna z bohaterek nazywa się dokładnie tak samo jak ja :) A to nie jest zbyt popularne nazwisko ;)
A poważnie mówiąc to liczę na fajne rozegranie konfliktów w grupach (tak uczniów jak i nauczycieli). I cóz - szkoda że to wymyslona szkoła a nie jakaś istniejąca. A może pod wpływem filmu jakas taka powstanie .... Kto to wie. Magia ekranu :)
A pani Cichopek nie zauważam :D (no chyba ze wystąpi w jakimś obcisłym wdzianku ;) )

Torin

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
na całe życie! :)
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 2:30 pm   

Dla równowagi ja też napiszę, że mi się podobał pierwszy odcinek "Tancerzy" :)

Myślę, że nie należy go traktować zbyt serio, bo to w końcu hiszpański format, czyli prawie telenowela :wink: . Nie jest to też wielce wartościowy wkład w taneczną kinematografię, ale na pewno fajna rozrywka na sobotę wieczorem, przed imprezą :)

Jak słusznie zauważyła Princess Maron - genialnie obsadzona została Małgorzata Niemirska (dla zorientowanych: niegdyś Lidka w "Czterech pancernych") w roli dyrektorki szkoły. Co do reszty obsady nie mam żadnych zastrzeżeń. Kamil Czarnecki idealnie pasuje do roli snobistycznego arogancika (a to, że Was zdenerwował, chyba świadczy o tym, że jednak zagrał przekonująco :P ) i nawet Cichop, której po prostu nie trawię na co dzień, dobrze weszła w charakter postaci (z opisów przedserialowych wynika, że grana przez nią nauczycielka śpiewu ma być naiwniutka i przesadnie słodka...czy jest ktoś bardziej odpowiedni niż pani Hakiel? :694: )

A, nie, cofam - nie podoba mi się Natalia Lesz, sztucznie recytująca swoje kwestie.

Budynek szkoły jest rewelacyjny, czy ktoś wie, czy tam naprawdę jest szkoła tańca, czy to po prostu efektowna scenografia?

Może niektóre wątki są trochę przesadnie dramatyczne, ale ogólnie da się oglądać, scena castingu np. rozbawiła mnie parę razy.

Nie podobała mi się jedynie strasznie monotonna ścieżka dźwiękowa - w kółko ten sam motyw na pianinie i wciąż ten sam fragment piosenki w czasie castingu tanecznego.

Jo_Ann 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 3:40 pm   

Czajori napisał/a:
Dla równowagi ja też napiszę, że mi się podobał pierwszy odcinek "Tancerzy" :)

Myślę, że nie należy go traktować zbyt serio, bo to w końcu hiszpański format, czyli prawie telenowela :wink: . Nie jest to też wielce wartościowy wkład w taneczną kinematografię, ale na pewno fajna rozrywka na sobotę wieczorem, przed imprezą :)

Z tego co wiem, format jest amerykański, oparty na musicalu Alana Parkera "Fame", bardzo popularnym w latach 80. Radzę obejrzeć, żeby zobaczyć do czego aspiruje serial.

Cytat:
Jak słusznie zauważyła Princess Maron - genialnie obsadzona została Małgorzata Niemirska (dla zorientowanych: niegdyś Lidka w "Czterech pancernych") w roli dyrektorki szkoły. Co do reszty obsady nie mam żadnych zastrzeżeń. Kamil Czarnecki idealnie pasuje do roli snobistycznego arogancika (a to, że Was zdenerwował, chyba świadczy o tym, że jednak zagrał przekonująco :P ) i nawet Cichop, której po prostu nie trawię na co dzień, dobrze weszła w charakter postaci (z opisów przedserialowych wynika, że grana przez nią nauczycielka śpiewu ma być naiwniutka i przesadnie słodka...czy jest ktoś bardziej odpowiedni niż pani Hakiel? :694: )

Mnie zadziwia nierówność obsady - z jednej strony dwie panie Małgorzaty, Mirosław Baka, Wojciech Mecwaldowski (którego uwielbiam :D ), Marcin Dorociński, czy nawet Cichopek, która może zagrać dobrze swoją rolę, a z drugiej taki Kamil, który wkurzył mnie nie swoją rolą, tylko tym, że kompletnie do niej nie pasuje, aktorem jest takim sobie i człowiek jak go ogląda to się modli, żeby już zszedł z ekranu.

A co do uwag, że to dopiero pierwszy odcinek i może się rozkręci - gdy kręci się serial, pierwszy odcinek jest najważniejszy, to on decyduje ile osób włączy telewizory za tydzień i czy stacja zdecyduje się go puszczać dalej, dlatego też w niego ładuje się najwięcej pary i siły. Ma on pokazać mocne strony serialu, wyłonić głównego bohatera czy główny wątek, zostawić widza z bijącym sercem. Tymczasem ten pierwszy odcinek jest rozlazły, nudny, a układy, na które liczyłam najbardziej... szkoda gadać.

"There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." ~Vicki Baum

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 5:09 pm   

Jo_Ann napisał/a:
Z tego co wiem, format jest amerykański, oparty na musicalu Alana Parkera "Fame", bardzo popularnym w latach 80. Radzę obejrzeć, żeby zobaczyć do czego aspiruje serial.

sama licencja została kupiona od hiszpańskiego "Un paso adelante" które możliwe że jest oparte na "Fame" ale licencja jest hiszpańska

Czajori napisał/a:
Budynek szkoły jest rewelacyjny, czy ktoś wie, czy tam naprawdę jest szkoła tańca, czy to po prostu efektowna scenografia?

2000 m3 scenografii, mi także się bardzo podoba :D

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 5:26 pm   

jeszcze nawet w czołówce napisali, że jest to oparte na tym hiszpańskim serialu - nie na Fame
a Fame widziałam już miliony razy - i jako film, i jako spektakl, więc...

a ja czytałam gdzieś chyba na plejada.pl że budynek szkoły to jakaś jest fabryka czy coś na codzień, gdzieś w Warszawie, w dwa miesiące została "przerobiona" na szkołę tańca :P

mnie Kamil nie zdenerwował, raczej się zawiodłam że gra kompletnego pustaka, co jeszcze do tego mu niezbyt wychodzi moim zdaniem

nathaliye 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 6:43 pm   

Princess Maron napisał/a:
gdzieś w Warszawie

wszystko sie dzieje we Wrocławiu :)

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 7:52 pm   

Dziać się a kręcić to dla producentów duża różnica ;]

Lady_Gold_Moth 
Adept Baletu

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 9:04 pm   

Jak dla mnie nie dość, że serial zapowiada się na raczej odrealniony, to jeszcze pokazuje świat tancerzy nie takim, jaki on jest, tylko w teledyskowo - amerykańskiej wersji. Sceny z egzaminów były niewiarygodne - kto był na egzaminach do jakiejś szkoły tańca ten wie, że na egzaminie grupa nie pląsa po cali w luźnej 'choreografii', w barwnych, musicalowych strojach.. Poza tym mało tańca w tańcu... Aktorstwo jak dla mnie całkiem nieprzekonywujące.. Wymieszanie zawodowych aktorów z osobami typu Cichopek czy Lesz może i jest ciekawe, ale to przecież nie są aktorki!

Ogólnie, taniec, jak widać, zdominował wszelkie media, tylko szkoda, że nie taniec przez duże 'T'.

Maron 
Pierwszy Solista

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 10:39 pm   

we Wrocławiu? a nie w Warszawie? xP to ja już nie wiem :D

a racja Wro, pomyliło mi się :P

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 1:01 pm   

Jo_Ann napisał/a:

Podobnie jak znakomite Poprzedniczki w dyskusji widziałam "Fame" tysiąc razy i nie sądzę, żeby realizatorom "Tancerzy" zależało na stworzeniu kopii musicalu podzielonej na odcinki :roll: "Tancerze" są oparci na "Fame" tylko w kwestii prowadzenia akcji w szkole artystycznej i śledzenia losów uczniów. Bohaterowie są zupełnie inni - trzeba by się było naprawdę uprzeć, żeby znaleźć w nich cechy Coco, Ralpha albo Leroya :wink: No i "Tancerze" to przede wszystkim serial dla młodzieży, na litość boską, a nie musical, nie oczekujmy więc zbyt ambitnych rozwiązań...

Joanna 
ADMINISTRATOR

Związek z tańcem:
tancerka?
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 1:25 pm   

Oglądałam ten odcinek, i fakt, strasznie nieprawdziwy. Takie wciskanie, że rzeczywistość YCD to prawdziwa rzeczywistość ;) Jasne, wiem że pewnie to jest bardziej kolorowe, ciekawsze, lepiej się sprzeda, itp., ale mnie osobiście to wkurzało, bo wolałabym zobaczyć coś, z czym można się chociażby w minimalnym stopniu poidentyfikować, a tak to po prostu ogląda się przelatujące kolorowe kadry.

A, i bardzo mnie zastanawia, co na sali baletowej robi kozioł (taki do skakania przez) :lol:

Magdalena Walach faktycznie wybija się bardzo na tle innych postaci kobiecych, a co do Kasi Cichopek - ma taką rolę, w której zresztą sprawdza się idealnie, jeszcze z tymi włosami, akurat tutaj uważam bardzo pasuje :)

Ja generalnie nie przepadam za polskimi serialami, wolę amerykańskie, gdzie aktorzy są mniej spięci, nie snują super głębokich rozmów, gdzie każde zdanie ma 3 kolejna dna (aktorzy starszego pokolenia - dobre na scenie, czy teatrze tv, w serialu trochę nudzi) na przemian z super płytkimi dialogami (młode pokolenie 'serialowców'). Podobnie w tym pierwszym odcinku - trochę snucia (czy jak kto woli 'sentymentalizmu') było, ale nie jest tak źle na tle innych polskich produkcji. Sam serial w sensie montażu, scen, itp., uważam całkiem nieźle zrobiony. No tyle tylko że mało realny, ale grupie docelowej tego serialu chyba to nie przeszkadza?...

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 8:14 pm   

Nad tym kozłem też się zastanawiałam.

Fakt, rzeczywistość pokazana w "Tancerzach" jest wyidealizowana i efektownie pokazana, ale chyba właśnie o to chodzi, jak słusznie zauważyła Joanna. Serial jest wycelowany w "młodszą młodzież", tak więc klimaty teledyskowe to czysty marketing :wink:

Tak czy inaczej uważam, że to sympatyczny weekendowy odmóżdżacz. :)

Lady_Gold_Moth 
Adept Baletu

Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 8:18 pm   

Grupie docelowej może i nie przeszkadza, ale potem jest masa licealistów, którzy, karmieni serialami tego typu, wierzą, że tak właśnie życie w szkole tańca i życie tancerzy w ogóle zawodowych wygląda.. Tak, jak po YCD ludzie myślą, że tancerzem można stać się z dnia na dzień..

A w sumie dwójka miewała już całkiem niegłupie seriale, więc w sumie szkoda, że ten na taki się na razie nie zapowiada...

Siunia 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczennica
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 6:03 pm   

A mnie najbardziej denerwowała ta muzyczka, która grała cały czas. Bez przerwy. No stop. W kółkoooooooooooo!!! Straszne!

Czajori napisał/a:
"młodszą młodzież"

A kiedy zaczyna się być młodszą młodzieżą? Z czystej ciekawości pytam.

"Taniec jest jedną z najdoskonalszych form kontaktu z nieskończoną inteligencją" Paulo Coelho

Cheryl 
Solista Baletu

Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 6:41 pm   

Chyba tak ok. 14-15 lat ;]

Czajori 
Solista Baletu

Związek z tańcem:
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 9:16 pm   

Jak uczyłam w szkole to mówiliśmy "młodsza młodzież" na grupy 12-13-latków...koniec offtopu :)

adida 
Nowicjusz

Związek z tańcem:
Uczeń
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 1:53 pm   

Ja nie spodziewałam się niczego rewelacyjnego po tym serialu, to i też mnie nie rozczarował. Ma być sobotni odmóżdżacz to jest ;)

Ale według mnie zbyt mocno przerysowali niektóre postaci, np. chłopaka którego gra Kamil Czarnecki, postać Cichopkwej i nie tylko. I przez to głównie ta rzeczywistość jest taka odrealniona. Bo to że akcja dzieje się w tego typu szkole tańca, które tak naprawdę u nas w Polsce nie istnieją (bynajmniej o takiej nie słyszałam) to jak dla mnie plus, musi być ciekawie, żeby dobrze się oglądało. Nie mogą pokazywać takich prawdziwych treningów, bo może oprócz zapalczywych baletomanów czy innych profesjonalnych tancerzy, nikt by tego nie oglądał :)

Odpowiedz do tematu