www.balet.pl Strona Główna www.balet.pl
forum miłośników tańca

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
motyw tańca w literaturze i sztuce
Autor Wiadomość
alexa07 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 11:14 am   

Ja na maturze mam temat brzmiacy: motyw tanca w literaturze przedstaw zagadnienie na przestrzeni kilku wybranych epok literackich.
oto jakie utwory wybralam:
"Wesele" Stanisław Wyspianski
"Przedwiosnie" Stefan Żeromski
Psalm 150
"Tonio Kroger" Tomasz Mann
Oraz fragment filmu "Wesele" Andrzeja Wajdy dokładnie tzw. :chocholi taniec"
to oczywiscie literatura podmiotowa
ja osobiscie mam ok 3,5 strony A4 i tak na styk mieszcze sie w 15 minutach

Nataszaa 
Corps de Ballet

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 3:42 pm   

Zazdroszczę tematu. :)
I życzę powodzenia :*

Kasia :)) 
Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 11:20 pm   

Ja początkowo rozpisałam się na stron 6, później jednak skróciłam do 3 i 3/4 ;D
Zmieściłam się w czasie ^^

Ale pytania dostałam po prostu IDEALNIE dopasowane do mojej prezentacji (szczypta ironii? ;) ).
1. Definicja groteski, funkcje, realizacje, przykłady.
(ani słowa o grotesce w całej mojej prezentacji;) )
2. Dlaczego polonezem Mickiewicz stworzył polskość?
3. Dlaczego mówisz o krytyce inteligencji przedwojennej skoro to było XXlecie międzywojenne?
(rok 1910...)
4. Weź obraz i opisz szczegółowo technikę malarską oraz jej funkcje.

Wiem, wiem, wszyscy mi zazdrościcie;)

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 11:20 pm   

Troche sie pogubilam, o co chodzi z tym pytaniem?

Dlaczego polonezem Mickiewicz stworzył polskość?

i dalej zycze powodzenia.

Calineczka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 11:35 pm   

A zdradzisz ile punków dostałaś?
3 i 3/4 strony i się wyrobiłaś? ja miałam 3, mam wrażenie, że ominęłam połowę, a i tak przekroczyłam czas. Najważniejsze, że już po, bo takiego stresu jak przed tym polskim nigdy nie miałam ;)

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 12:13 am   

Nie zdradzę, bo mniej niż bym sobie życzyła ;)

Zmieściłam się spokojnie i mówiłam w bardzo umiarkowanym tempie.

Chiaranzano, mnie nie pytaj, ja miałam tylko odpowiedzieć ;)
Miałam wrażenie, że kochane panie w komisji po prostu nie wiedzą, o co właściwie mogą zapytać ;) ...ale musiały. Szkoda tylko, że wymyśliły zagadnienia "dookoła" mojego tematu.

No nic, ważne że już jestem PO :)

Calineczka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 12:20 am   

No trudno. :wink:
A wiesz, że mam bardzo podobne odczucia? Dostałam pytanie o tango argentyńskie, o którym ledwo napomknęłam we wstępie i pytanie dotyczace szlachty polskiej (oczywiście "Pan Tadeusz") Myśle, że miałam ciekawe i w miarę niespotykane utwory, a nawet jednego pytania do nich nie dostałam.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 2:08 pm   

Ehh, wiele bym oddała za Twoje pytania. No ale nieważne, cieszę się, że zgłębiłam temat, który mnie fascynuje :) Nie poszłam na łatwiznę.
A jak ktoś uważa, że 1910 rok to XX-lecie międzywojenne... wolna jego wola :P

Lienka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
miłośnik, uczeń
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 3:59 pm   

Z tym czasem mówienia to sprawa indywidualna. Moja prezentacja miała 5 stron i powiedziałam ją w jakieś 10 minut ;)

Niespotykane utwory mają ten plus, że komisja może ich nie znać, wiec ma problem z pytaniami, ale z drugiej strony potem wymyślają jakieś dziwne, a to pytanie o poloneza to już w ogóle - na prawdę musieli nie mieć kompletnie pojęcia jakie zadać pytania, ani jak je sformułować, żeby było wiadomo o co chodzi ;)

Calineczka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
uczeń, miłośnik
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 5:59 pm   

niespotykane utwory jesli chodzi o prezentację o tańcu bo większość ludzi idzie na łatwiznę i bierze lektury szkolne, a ja wybrałam wiersz Baczyńskiego, Tuwima, "Pana Tadeusza", obraz Matisse'a i Dirty Dancing więc pojęcie komisja raczej o nich miała. W każdym razie odpowiedziałam na pytania i w sumie zdałam nie najgorzej, jeszcze jutro angielski i można wrócić na zajęcia ;D

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 9:22 pm   

Z tym "chodzeniem na łatwiznę" to bym bardzo polemizowała. Ja również początkowo miałam zamiar wziąć niecodzienne utwory, ale jednak "motyw tańca w kulturze" zobowiązał mnie do sięgnięcia po dzieła, które według mnie miały na nią największy wpływ.
Na szczęście większość uczelni liczy się z totalnym brakiem obiektywizmu na egzaminach ustnych i dlatego ważne są dla nich tylko pisemne :)

Ja na zajęcia wróciłam jeszcze w trakcie matur. Nie wytrzymałam :P

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Czw Maj 20, 2010 11:32 am   

Nie bede ukrywac, jak to mozliwe ze zatrudnia sie "takich nauczycieli" w komisjach, ktorzy potem takie kwiatki odstawiaja.

Ciekawy artykul w Polityce o pokoleniu kopiuj-wklej.........albo sie smiac albo plakac.

alexa07 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 11:25 am   

Szczerze ta ja mialam wczoraj ustny polski...
i wgl zadawali mi pytania o ktorych mowilam w swojej pracy wczesniej [wydaje mi sie poprostu ze nie mieli mnie o co zapytac] o jedna ksiazke wgl mnie nie pytali bo chyba pierwszy raz slyszeli o takiej pozycji... :) tak wiec ogolnie nie bylo tak zle [nawiasem mowiac dostalam 100% :D ]

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 11:36 pm   

Jeśli będzie mi się chciało, to za rok przygotuję prezentację o parach kochanków w literaturze lub o dramacie szekspirowskim. Tak z ciekawości. Chciałabym porównać pytania i wynik :D

alexa07 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 3:04 pm   

jesli chodzi o pytania to:
- jakie wczesniejsze wydarzenia wplynely na zachowanie i taniec cezarego na balu? [ odnosnie przedwiosnia oczywiscie]
- jakie znaczenie dla polski mial chocholi taniec [ogolnie to mowilam o tymw prezentacji ale chyba nie mieli mnie o co zapytac]
i przy tym pytaniu zapytali sie co to wgl chochol jaki wyglada i jakie ma mefaforyczne znaczenie sam w sobie.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 9:09 am   

Kurczę. Nie lubię tego tematu. Więcej tutaj nie wejdę :sad:
Zazdroszczę pytań.

Kostaryka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
nienasycona!
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 5:34 pm   

ciekawe jakie mi w udziale przypadną jutro! ;O

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 25, 2010 6:51 pm   

takie, ze będzie dobrze :)

Kostaryka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
nienasycona!
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 8:20 pm   

dziękuję, ale poproszę jeszcze o mocne trzymanie kciuków i miliard kopów w tyłek! :) na szczęście!

bo ja to jestem typowym umysłem ścisłym i nie lubimy się z językiem polskim czy historią. nie to co chemia, biologia czy matematyka :648:

aaa i a`propos maturalnych "kwiatków" z języka polskiego ustnego: kobieta egzaminująca moją znajomą kazała jej WYRECYTOWAĆ jakiś wiersz, którego ta nie miała w bibliografii<zonk> :shock: nie mówiąc już o chamskim zachowaniu w stosunku do uczniów.

Pierwszy Solista

Związek z tańcem:
oby wieczny!
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 8:43 pm   

Jedna z moich koleżanek była pytana z wymyślnych frazeologizmów, gdyż w swej bibliografii umieściła słownik frazeologiczny bez określenia strony.
Druga z moich koleżanek musiała dokańczać cytaty z "Moralności Pani Dulskiej".
Trzecia z moich koleżanek mówiła o bestsellerach i została oskrażona o utożsamianie się z masą i zmanipulowanie przez media oraz o to, że nie przeczytała lektur.
Czwarta z moich koleżanek została oskarżona, że mówi o Jezusie jako dziecku Maryji w prezentacji o motywie dziecka.
Cała równoległa klasa została pozbawiona materiałów pomocniczych i chyba planu ramowego, bo moja polonistka podała im zły termin ostatecznego oddania. Dowiedzieli się o tym, kiedy jedna dziewczyna z ich klasy musiała wszystko wynieść oraz od razu wrócić i prezentować.

Generalnie kochamy obiektywną maturę ustną <3

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Wto Maj 25, 2010 9:24 pm   

i nauczycieli , ktorzy dowartosciowywuja sie w taki fajny sposob :evil:

ech, przyznam , ze ja to malo ktorych nauczycieli w szkole lubilam (na studiach dopiero mi sie zmienilo). I jak teraz mam do czynienia z roznymi grupami zawodowymi, to dochodze do coraz pewniejszego wniosku, ze wsrod nauczycieli jest sporo ludzi niepoukladanych z problemami

tak wiec dziewczyny: cieszmy sie, ze juz po liceum :)

alexa07 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
tancerka
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 10:08 am   

ale przeciez od tego roku oddawanie planu wypowiedzi wczesniej nie jest obowiazkowe... zniesli to tak wiec bez podstawnie zabrali im te plany... no ale nauczyciele sa rzni ja sie ciesze ze mam to juz za soba i powodzonka tym ktorych to czeka :)

Chiaranzana 
Corps de Ballet

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 11:42 am   

:shock: :shock: :shock:
Tez dochodze do wniosku ze nauczyciele maja problemy ze soba. Zwaszcza tacy ktorzy mysla ze sa dobrymi nauczycielami. Prawda jest taka ze nie kazdy czlowiek nadaje sie do tego i wielu nauczycieli jest z przypadku albo z braku innej pracy pisza sie na cos takiego. Obserwuje tez na moich podyplomowych studiach, ze wiele osob idzie tam nie dlatego ze chce uczyc, czy ma powolanie ale dla papierku aby nie wywalili z pracy. Ot i cala rzeczywistosc polskiego szkolnictwa.

Sagittaire 
Pierwszy Solista

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 3:00 pm   

no tak niestety, a zawod sam w sobie , o ile sie ma do niego powolanie, moze chyba dawac duza satysfakcje.

Kostaryka 
Adept Baletu

Związek z tańcem:
nienasycona!
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 5:03 pm   

zdałam!:D

Odpowiedz do tematu