Związek z tańcem: tancerka
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 3:10 am Audycje 2012
Witam, nie znalazłam tematu w którym znalazły by się informacje na temat audycji do różnych zespołów baletowych, które odbędą się w tym (2012) roku. Żeby ułatwić wszystkim przeszukiwanie proponuję wpisywać tu informacje o naborach. Na stronach teatrów trzeba się nieraz bardzo natrudzić żeby znaleźć jakąś informację na ten temat. Mam nadzieję, że zainteresowanym przyda się taki temat.
Pozdrawiam Koralowa.
Opera Krakowska ogłosiła kilka dni temu audycje dla tancerzy w czewrcu bodajże. oprócz tego jakoś teraz są audycje do Bałtyckiego Teatu Tańca. Do baletu wrocławskiego przyjęcia sa praktycznie cały rok -wystarczy uprzedzic telefonicznie i przyjechac na lekcję zespołu.
Zależy gdzie. We Wrocławiu jak się telefonuje, to piewsze o co pytają, to czy ma sie dyplom sb i jak nie to dziękują (w każdym razie nie wiem, czy dziękują, ale wiem ze jak ja dzwoniłam to 2 razy pan inspektor pytał o SB i mówił, ze duzo osób bez wydzwania bez sensu).
Za to w Baltyckim i PTT SB to grzech - ehh szkoda słów.
W Łodzi mogą przyjąc bez szkoły, ale trzebaby było pokazac cos niesamowitego- wiec z zasady raczej bez szkoly szans nie ma.
W Lublinie nie trzeba mieć dyplomu, na audycje zapraszani są wszyscy.
Jeśli chodzi o chłopaków, to jesli tylko mają etaty, to przyjmowani są niemal "jak leci", natomiast dziewczyna musi się już bardziej wykazać, ale bez dyplomu nadal ma spore szanse(ogólnie zalezy od konkurencji na audycji, przyjmują w zależnosci od ilosci etatów "do rozdania" najlepsze osoby)
I u nas audycja trwa chyba cały czas, tzn mozna sie zgłaszac, a jak sie zbierze kilku chętnych to ogłaszają termin. z tego co mi wiadomo przynajmniej
_________________ It is our choices… that show what we truly are, far more than our abilities.
No tak, pani Wycichowska w zeszłym sezonie udzielała wywiadu w gazecie, ze ona woli człowieka, który późno zaczął i można go wychowac po swojemu niz absolwenta sb. Cudzoziemcy też szans nie mają (z jednym wyjątkiem, ale to był geniusz uwiwersalny, trafiający do każdego)
A rzeczywiście - właśnie zobaczyłam dwie osoby nowe z zza granicy (to aż tak dużo to nie jest). Mi chodziło osobiście o osoby zza wschodniej granicy - niedookreślenie. Niestety w PTT jednym z trendów obok niechęci do absolwentów sb jest niechęć do tancerzy zza wschodu (mówię o tych szkolonych w technice sowrimiennej, czyli naszej współczesnej). A codo robienia dyplomu w trakcie pracy to to jest żart i formlaność nie ma to nic wspólnego z wykształceniem tanecznym gruntownym od dzieciństwa.