Wysłany: Czw Lis 05, 2009 7:04 pm gdzie jakiś balet dla początkujących w Łodzi??
Witam, ostatnio zaczęłam sie interesować baletem, jestem z łodzi i niewiemgdzie mogły by być jakies szkolły lub kursy dla bardzo początkujących. mam 20 lat i chyba nie jest jeszcze za późno by móc zacząć, oczywiście tylko amatorsko tak dla dobrego samopoczucia, polepszenia postawy, rozciąnięcia i wzmocnienia nóg. Proszę o jakąś wskazówke, albo jakieś filmiki bąż książki z jakimiś podstawowymi figurami do ćwiczenia w domu.
Związek z tańcem: uczeń, miłośnik
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 12:52 pm
Witam! Z tego co się orientuję to zajęcia z baletu odbywają się w Urban Dance Zone www.urbandance.pl Proponuję zajrzeć na tą stronę i sprawdzić szczegóły.
Jeszcze możesz zajrzeć na www.odoriko.pl Nie wiem w jakim jesteś wieku, więc ciężko mi podać szczegóły. Pozdrawiam
http://www.balet.pl/forum...opic.php?t=6321 - zapraszam tutaj, spis szkół i zajęć baletowych
Oprócz szkół wymienionych przez Hildegardę, znajdziesz jeszcze ofertę szkoły Lilla House, ponoć bardzo dobrej - choć ja poznałam kilka osób uczęszczających na zajęcia tam i mam informacje o bardzo napiętej atmosferze, dyskryminacji przez grupy bardziej zaawansowane i nacisk na... wygląd i ubiór. Ale może od tego czasu się coś zmieniło
Powodzenia w poszukiwaniach!
czasem, zwłaszcza w wakacje., sa organizowane w Łodzi warsztaty dla "początkujących". Wpisz coś takiego w internecie, a się pojawi. Tyle że na to trzeba będzie trochę poczekać.
W Łodzi (tuz przy TW i mojej pracy ) ruszyla Niepubliczna Szkola Baletowa. Oprocz szkoly baletowej obejmujacej 9 lat nauki (od po 3 klasie szkoly podstawowej 9 lat z dyplomem panstwowym zawodowego tancerza czyli normalnie) placowka oferuje tez inne uslugi tj:
*) mala szkola baletowa dla dzieci od lat 5
*) szkole sztuki tanca (6 lat nauki popoludniami , poczawszy od po 6 tej klasie szkoly podstawowej a potem dyplom panstwowy zawodowego tancerza).
Wykladowcami w obu ma byc jak napisano "elita lodzkich i petersbuskich artystow baletu"
*) szkola tanca dla doroslych czyli:
balet klasyczny : poczatkujacy i sredniozaawansowany
taniec towarzyski - indywid
taniec brzucha
taniec jazzowy
modern jazz
Co Wy na to? czy jest ktos chetny?
ja od jakiegos czasu myslalam o balecie poczatkujacym ale nie za bardzo mam czas. Ale teraz jak ma byc szkola przy mojej pracy... no nic pomysle jeszcze.
No nie, zazdroszcze Ci, ja bym szla wszedzie gdzie sie dnia, drzwiami i oknami. Brakuje mi tylko tanca historycznego ale nie baletowego!. Ale i tak masz super i obok pracy!.
no tak, ta bliskosc i bezposrednie sasiedztwo to jest duzy plus, zwlaszcza odkad łódź jest sparalizowana remontami
bys szla wszedzie, gdzie sie da? fajnie zabrzmialo. Ale na pewno gdzies tam jest blisko Ciebie cos takiego.
A jest w Polce mozliwosc "ćwiczenia" tancow historycznych? to ciekawe, ale pewnie nie ma zbyt duzo chetnych, bo przegrywa z jazzem , towarzyskim i innym. Zreszta nie wiem.
W Gdansku, nie ma baletu klasycznego dla doroslych. Jesli chodzi o taniec historyczny, ktory powinnien byc baza kazdego tancerza i milosnika tanca to z tym jest ciezko, jesli jest jakis zespol tanca dawnego to mozna tam uczeszczac na zajecia. Sa festiwale ale tylko latem, wtedy jest wysyp : Wroclaw, Krakow, Warszawa. Tylko ze to za malo i jasne ze odbija sie to na popularnosci. Na Zachodzie jest inaczej. Hmm nawet w Rosji sa stowarzyszenia zwiazane z tancami dawnymi.
Wiecej nie napisze, dla mnie to temat rzeka i bedzie nie temat.