Związek z tańcem: tancerz
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:19 am Wojsko Rosyjskie
Początki zespołu chóralno-tanecznego „Wojsko Rosyjskie” sięgają czasów wojny światowej, kiedy to wojskowe formacje muzyczne niosły walczącym na frontach żołnierzom pieśni pełne miłości i nadziei. Wspierały rannych w szpitalach. Dawały chwile zapomnienia od bólu i cierpienia. W czasach pokoju występy te, jako jedne z najbardziej podziwianych rosyjskich spektakli na świecie, na stałe weszły do kanonów współczesnej kultury.
Chór, balet i orkiestra zespołu „Wojsko Rosyjskie” z Sankt Petersburga składa się ze stu artystów i stanowi jedno z najlepszych uosobień folkloru oraz sztuki wokalnej i tanecznej Rosji.
Chór w olśniewających kostiumach i balet w oryginalnej choreografii wprowadzą atmosferę słynnego rosyjskiego temperamentu i werwy przeplatanego nostalgią i zadumą. Całość wspiera 30 osobowa orkiestra, w której nie zabraknie dźwięków charakterystycznych bałałajek i akordeonów.
Zespołem dyryguje Walery Tkaczenko, uważany za jednego z najbardziej doświadczonych organizatorów muzycznych zespołów wojskowych w Rosji. Wraz z pieśniami i tańcami zespołu „Wojsko Rosyjskie” przybywają do Polski jedne z najznakomitszych rosyjskich głosów, takie jak: tenorzy Kałasznikow, czy Troszkin; baryton Stjepanow bądź bas Dobrowolski.
Spektakl chóru, baletu i orkiestry zespołu „Wojsko Rosyjskie” z Sankt Petersburga organizowany przez Euroconcert stanowi część międzynarodowego tourne, które obejmuje takie kraje jak Włochy, Hiszpania, Niemcy, Szwecja, Norwegia, Dania i Holandia i wielu innych. W Polsce zespół wystąpi w Warszawie, Gdańsku i w Krakowie.
08.01 - Kraków (Filharmonia)
09.01 - Warszawa (Sala Kongresowa)
10.01 - Gdańsk (Filharmonia Bałtycka)
To może ktoś ma jakiś link do "Youtube" czy coś? Lubię ogladać folklor bolszewicko- czerwonoarmijny chociaż politycznie tego nienawidzę. W tym stwierdzeniu zawiera sie chyba stosunek wielu Polaków do Rosjan? Przykladem niech bedzie Chór Aleksandrowa-pełne widownie i entuzjastyczne przyjęcie. Nawet występowali przed Janem-Pawłem.
Zgadza się! Dosyć niecodzienne jest to, że spiewa ją chór Armii Czerwonej( w zwolnionym tempie, na rosyjską nutę). Czyżby gest kurtuazji ze strony Rosjan?
P. S. Chyba z 1805r.
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć
Powiem Ci, że masz rację. Są dwie wersje "Warszawianki. Pierwsza z 1831r-nasza patriotyczna i rewolucyjna z 1905. Teraz jest to zrozumiałe dlaczego Rosjanie śpiewali tą drugą.
_________________ To mnie przerasta!
Ale da sie udżwignąć