Zgodnie z sugestiami, ktore otrzymałam drogą prywatną zakładam topic o legendzie naszych czasów, balerinie stulecia, jednym słowem o Mai Plisieckiej.
No i zamieszczam obiecane zdjątko, oto boska Maja w Warszawie:
_________________ Niech pamięta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
Lec
ona jest niesamowita! ma juz pod siedemdziesiatke, a wciaz wyglada dobrze
_________________ you broke my heart cause I couldn't dance
you didn't even want me around
but now I'm back to let you know
I CAN REALLY SHAKE THEM DOWN!!
Związek z tańcem: krytyk
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 1:46 pm
kochana, ona ma już 80 lat! Ale nie z tego powodu jest WIELKA Piszcie co sądzicie o boskiej Mai, czy czytaliscie jej autobiografię, widzieliście w baletach i jakich?
Lec
Maia "trzyma sie" świetnie Kasiu,pewnie z nią rozmawiałaś??hmm..chciałabym być na Twoim miejscu.Czytałam oczywiście jej autobiografię,polecam każdemu.
Niestety w całości nigdy nie widziałam całego spektaklu z nią.Ale na mezzo kiedyś był film dokumentalny o Mai,sporo fragmentów występów,jej wypowiedzi.To naprawdę legendarna postać.
A w ogóle czy jest możliwośc ,żeby obejrzeć jeszcze jakis balet z nią w roli głównej??Ma ktos może dostęp do takich skarbów?
_________________ "Taniec istniał od zawsze.Jest człowiekowi wrodzony tak jak mowa.To potrzeba,z którą się rodzimy,ale-tak jak mowy-trzeba się go nauczyć.Taniec to nie gimnastyka ani ćwiczenie zręczności.To zdobywanie świadomości."
Maurice Bejart
goraco polecam jej autobiografie "Ja, Maja Plisiecka", ostatnio wspomniana na forum. jest tam wszystko co fan Mai Plisieckiej chcialby wiedziec (rowniez jest wiele wspomniane o jej teatrze od kuchni, o choreografach, muzykach...) i dodatkowo to swietny obraz Rosji...
a jesli chodzi o balety w jej wykonaniu to oczywiscie grzechem by bylo nie zobazyc jej jako Odylii/Odetty (zatanczyla to setki razy!) albo mistrzowskie wykonanie "Bolera" Bejarta...
Oglądałam z Mają ,Jezioro Łabędzie, Bolero, Carmen, Anne Karenine i nawet w tych baletach ( 2 ostatnich), które nie uważam za wybitne w sansie choreograficznym jest zjawiskowa, królewska, nie mogłam napatrzeć się na pracę jej nóg i rąk. Biografia swietnie napisana, dzięki której można odkryć nieprzeciętną osobowosć i kawałek historii baletu.
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 2:56 pm
Maja Plisiecka w Umierającym łabędziu!!!!!! Rzecz nie do opowiedzenia i opisania! No i jeszcze Cud-dziewica w "Koniku garbusku", swego czasu prezentowanym nawet przez naszą TV (może jakims cudem znajdzie się w Złotej dwunastce, albo zostanie powtórzony przy innej okazji). Cały balet zabawny, uroczo "po radziecku" sfilmowany, ale taniec, nie tylko zjawiskowej Mai - świetny.
Lec
Na szczescie jest sporo z nia nagran. Moje ulubione to "Jezioro labedzie", niestety strasznie okrojone, ale co za dokument (fenomenalna Odylia)! i "Konik garbusek", do muzyki Szczedrina, meza Plisieckiej - przepiekna basn (moge udostepnic). Czy ten dokumentalny film, ktory widzialas na Mezzo, pochodzil z czasow sowieckich: Plisieckiej wreczany jest medal Lenina? Mimo propagandowego posmaczku, dokument jest fantastyczny, bo zawiera wiele dosc dlugich fragmentow przedstawien. Na Zachodzie znany jest pod tytulem "Plissetskaya dances".
Slyszalam, ze w Rosji kilka miesiecy temu wydany zostal album o Plisieckiej. Moze ktos cos o nim lsyszal?
_________________ Pozdrawiam,
Iza Zbikowska-Aaboe - Wasza Prima Ballerina Assoluta
Wysłany: Sob Lip 02, 2005 9:34 am
tak, czytałam o albumie o Plisieckiej na rosyjskim forum baletowym, ale o ile pamietam, był tak strasznie drogi, że.... szybko postarałam się o nim zapomniec. Zdaje sie, ze nawet mój kolega - zaprzysięgły, wręcz fanatyczny wielbiciel Mai, który "wszystko o niej ma", nie zdobył się na razie na jego kupno.
Lec
Związek z tańcem: instruktor fitness
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 10:43 am
To prosze o informacje jesli bedzie jakas powtorka. Mysle ze nie tylko ja nie natrafilam na ten dokument a na pewno jest sporo osob ktore chcialy by go obejrzec nawet jeszcze raz
_________________ denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Kiedyś tancerka teraz instruktor fitness: w tym też można się spełniać :)
Związek z tańcem: uczeń
Wysłany: Czw Lip 21, 2005 6:59 pm
z tego swietnie zdawalam sobie sprawe, ale rety.... nie zauwazylam ze to jedno zdjecie...myslalam ze zestawili dwa dlatego sie zdziwilam, kim jest ta druga dziewczyna. ale wpadka
_________________ stoję na palcach by być bliżej nieba.
Ostatnio zmieniony przez snowflake Pią Lip 29, 2005 6:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
to co ona ma, a niektórzy nie, to to, że gdy na ciebie (widza) patrzy, nie możesz oderwać od niej wzroku. cokolwiek nie zrobi.
Związek z tańcem: uczeń/tancerz
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 5:24 pm
Hej! pozwoliłam sobie wznowić ten temat, gdyż niebawem nasza ukochana p. Maja Plisiecka ma urodziny (20 listopada) i z tej okazji oczywiście ja osobiscie życze jej wszystkiego najlepszego i składam ukłony w jej stronę
Nie do końca odnośnie Plisieckiej, raczej reportażu:
Ciekawe czy autor fotoreportażu wie co oznacza użyte przez niego słowo "baletmistrzyni" A już w szkole podstawowej uczą - nie należy używać słów, których znaczenia się nie rozumie. Ale jak widać, żeby pracować dla onetu, nie potrzeba posiadać wiedzy nawet na poziomie szkoły podstawowej...