Związek z tańcem: uczeń
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:47 am
Na mnie największe wrażenie zrobila Paulina Jurkowska w choreografii Komassy "November". Jej taniec był niesamowicie dojrzały jak na tak młody wiek.
Bardzo podobał mi się również duet z Bytomia w układzie "Divided" - Kamil Guzy i Małgosia Mazurkiewicz - sadze ze obydwoje zasługiwali na to drugie miejsce.
Wspaniałe było fouette Anny Hop!
Natomiast Marcin Krajewski swoim tańcem po prostu wbił mnie w fotel!
_________________ stoję na palcach by być bliżej nieba.
Związek z tańcem: na całe życie! :)
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 3:28 pm
Wczoraj doliczyłam się trzydziestu fouettes.
Paula Jurkowska wypadła przepięknie, genialną choreografię Romana Komassy miała opanowaną perfekt. Mam wrażenie, że bardzo się rozwinęła przez ten rok.
Miło było popatrzeć na klasykę sensu stricto, bez żadnych unowocześnień (czasami mi tego brakuje na współczesnych scenach...). Bardzo podobała mi się wariacja z "Grand Pas Classique", zatańczona przez Irminę Kopaczyńską ( o ile się nie mylę, bo było kilka pieknych wariacji klasycznych i kilka tancerek o imionach na "I' )
Nie podobały mi się dwie rzeczy. Pierwsza to fatalne nagłośnienie wariacji klasycznych, a raczej słaba jakośc nagrań, do których tańczyli uczestnicy gali. Niektóre brzmiały, jakby ktoś je przegrał z magnetofonu na magnetofon i przemycił przez granicę Druga to koszmarna konferansjerka, prowadzona przez jakies niezidentyfikowane indywidua, wrzucające czerstwe dowcipy i niekoniecznie celne anegdotki.
_________________ Anna Pawłowa nigdy nie zakręciła więcej niż dwa piruety, ale jakiż wyraz miały jej arabeski!
Związek z tańcem: Tancerz,choreo,naucz
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:36 pm
Gratuluję wszystkim uczestnikom .Coż ,przyznam się ,że byłem na jednej próbie w środę rano - troszkę za kulisami troszkę na widowni .Niestety nie oglądałem pokazów konkursowych na żywo - w tym czasie miałem inne zajęcia ,ale myślę ze z naszą Cheryl gdzies byc moze sie minęlismy w kulisach bądz na korytarzu ( tak tak, przywitałem się z Krysią F. i potem słyszałem jak Krysia woła "Jagoda" chyba chodziło o Cheryl ?
_________________ Na forum wróciłam po 2 latach, widać nie da się żyć bez tańca, chociaż już zapewne do niego nie wrócę. Trochę jakby nowe życie.
Nie wiem, czy wróciłam na stałe, może za chwilę znów zniknę. Ale co jakiś czas zaglądnę.
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
1. to strona konkursu (OKT Gdańsk) sprzed 4 lat
2. nie otwiera sie, ale adres jest dobry - cos sie ostatnio serwery psuja i dlatego ogolnie wiele stron, raz dziala a raz nie (mi nawet forum ostatnio nie wchodzilo)
Ostatnio przypomnialam sobie pewna sytuacje. W galerii XV Konkursu Baletowego w dziale "koncer Galowy" na zdjeciu nr 20 widac pania ktora jest w komisji oceniajacej tancerzy i otrzymuje w podziekowaniu kwiaty. Ta sama kobieta byla na Koncercie Dyplomowym Gdanskiej OSB. Weszla w towarzystwie Dyrektora gdanskiej szkoly, ze specjalnym zaproszeniem. Nie sadze zeby w innych szkolach bylo podobnie i nie wydaje mi sie zeby inne szkoly mialy mozliwosc zaprosic na koncerty dyplomowe kogos z koisji konkursowej. Nie lubie takich sytacji i bardzo mi sie to nie podoba. Moge sie tylko domyslac czemu ta Pani zostala zaproszona na koncert dyplomowy...
Aggo, ale co w tym dziwnego? Przeciez jury na takich konkursach to nie jest (chyba ) zawod etatowy. Wiadomo, ze oprocz 'jurorowania' raz na dwa lata robia jeszcze inne rzeczy, w tym np. inne konkursy. Zwykle sa to po prostu wybitne osobowosci w tancu, i nie ma nic dziwnego w tym, ze otrzymuja na rozne tanczne imprezy specjalne zaproszenia, itd.
A btw, mozesz wkleic to zdjecie? Mnie sie w ogole nie wyswietla dzial zdjec 'koncert galowy'.
(jedynie dzial 'podpatrzone' - tam sa jakies wreczania kwiatow - z osob na tamtych zdjeciach wydaje mi sie, ze rozpoznaje np. p. Barbare Sier, i wlasnie osoby tego pokroju zwykle sa w komisjach na takich konkursach, a oprocz tego robia tez inne rzeczy w 'swiecie' baletu)
_________________ "Plié is the first thing you learn and the last thing you master" Suzanne Farrell
Mnie się również nie wyświetla ten dział, z początku myślałam że zostaną one dołączone później (tak jak inne działy których początkowo nie było, ale pojawiły się po kilku dniach), ale niestety tych zdjęć nadal nie ma i chyba nie będzie...
_________________ "Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy, ważnych jest kilka tych chwil, tych na które czekamy..."
:*