Związek z tańcem: tancerka
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 10:20 pm
Hm, a ja mam sugestię do 'roztańczonej encyklopedii' do tematu 'TUTU czyli paczka'.
Jest tam tylko jeden link do filmu jak się robi pointy.
Ja znalazłam jeszcze inny film...
Mam pytanie - choć nie wiem czy trafiłam do odpowiedniego wątku.
Jeśli nie, proszę o ewentualne przerzucenie mnie z moim pytaniem tam gdzie trzeba.
Jest krok (sekwencja? kombinacja? - jeszcze nie umiem wyrażać się precyzyjnie), którego nazwę wymawia się "de si de su" - niestety nie znam właściwej pisowni.
Więc po pierwsze, czy mogę prosić po podanie poprawnego zapisu tej nazwy, a po drugie, czy ktoś byłby tak miły i zrobił z tego hasło?
A co z 'pas quiri' ? Nie wiem, czy dobrze napisałam, ale chodzi mi o to drobienie nogami, ten tak jakby 'bieg baletowy' na półpalcach lub pointach.. Plus, czy to samo, tylko np. bokiem (przemieszczanie się na półpalcach lub pointach w V pozycji do boku) to tez pas quiri..? Nie ma tego w słowniku, wyszukiwarka tez nie znajduje.. A nie wiem własnie jak to napisać.. Z góry dziękuję za odowiedź i przepraszam, jeżeli coś jednak przeoczyłam..
w V pozycji to pas ,,suivi" nie wiem jak sie pisze
_________________ Taniec jest najwznioślejszą, najbardziej wzruszającą, najpiękniejszą ze wszystkich sztuk, bo nie jest tylko prostą interpretacją czy wyobrażeniem życia; jest samym życiem. Havelock Ellis
acha, tak myślałam, że inaczej się to nazywa.. tylko z pisownią może być problem właśnie.. ale cóż, może ktoś będzie wiedział i nas poinformuje ^^ Dzięki wielkie